Fotoreportáž: Rozohněný Letohrad se bavil biatlonem

12. září, 2023

Hrdinou letošního mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích se stal Vítězslav Hornig, který ovládl všechny tři závody. V Letohradě ale především zvítězila radost z biatlonu. Podívejte se sami.

Potřetí v řadě byly závody v Letohradě součástí IBU CER Cupu. Letos se přihlásilo rekordních 241 biatlonistek a biatlonistů z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska.
Většinu účastníků tvořili dorostenky a dorostenci. Sprint i stíhačku vyhrál v nejmladší kategorii do 16 let Matěj Tauchman. Mohli bychom u něj uvést, že obléká dres Jilemnice, ale on závodil pouze se startovním číslem.
Mezi dorostenkami do 17 let nenašla přemožitelku Slovenka Michaela Straková. Naši sousedé dorazili do Letohradu ve velkém počtu a napsali hned několik příběhů.
Slovenská juniorka Lea Meszárošová poznala tratě v Letohradu poměrně zblízka, jak můžete vidět na jejím startovním čísle. Nebyl to bohužel jediný pád. Smutnou hrdinkou šampionátu se stala Tereza Riedlová ze Vsetína, která vyhrála sprint dorostenek do 16 let. Při vyjíždění se po závodě upadla tak nešťastně, že skončila v nemocnici. Alespoň si pak objednala dovoz zlaté medaile.
Ještě než půjdeme k veselejším věcem… Ondřej Mánek musel kvůli vyčerpání vzdát sprint už v jeho polovině. „Já jsem si dlouho myslel, že režim, který jsem si nastavil, je naprosto normální a pokud chci být lepší, musím to tak dělat. Vstát v 5 ráno doma, na Šumavě, hned se přesunout na těžkej trénink, mnohdy se předtím ani nenasnídat, potom se na stojáka převlíct u auta a okamžitě letět do Prahy, kde budu do noci na nohou a domu se vrátím zase pozdě,“ napsal Ondra na svůj Instagram s tím, aby další mladí sportovci neopakovali jeho chyby a neinspirovali se tímhle stylem života.
Lucii Charvátové se zalíbilo překřtění Letohradu na Charvátohrad, a tak hned v úvodním sprintu zvítězila. A pak přidala stříbro v supersprintu a bronz ve stíhačce.
Adam Václavík závodil poprvé od operace zápěstí a hned z toho bylo druhé místo. „Na trati to ještě není ono, síla trošku chybí, ale myslím, že je to na dobré cestě směrem k zimě,“ věří Adam. Nejvíc ho během víkendu zklamalo, že mu jeho parťák Kuba Štvrtecký vyfoukl na stíhačku lyže číslo 69.
Juniorské sprinty vyhráli Lenka Bártová a Daniel Malušek, což pro ně znamenalo i jisté mediální povinnosti. „Nekoktal jsem moc?“ ujišťoval se po rozhovoru pro ČT novoměstský talent. Ne, byl stejně dobrý jako na trati.
V Letohradě si zazávodil i Jakub Kocián, toho času masér českého áčka a student připravující se na univerziádu. Jen se na oko zlobil na Ondřeje Rybáře, že neobdržel divokou kartu pro noční supersprint.
Noční supersprint byl opět highlightem celého víkendu. „Fanoušci byli jako každý rok super. Měli dokonce pyro jako na Slavii nebo na Spartě. To se mi líbilo,“ říkal v cíli druhý Jonáš Mareček. Jen teď bude muset vysvětlovat Michalu Krčmářovi, proč dal na první místo Slavii.
V Letohradu nechyběl ani Tomáš Mikyska, který je po operaci kolene. Nechal si přistavit židli hned vedle trati, vypisoval sázky na supersprint a hlasitě povzbuzoval „své koně“.
Supersprinty ovládli Tereza Voborníková a Vítězslav Hornig. Předtím se Hornigovi podařila obhajoba zlata ve sprintu a nejlepší byl i ve stíhačce. Zlatý hattrick získal v Letohradu jako první muž. Mezi ženami dokázala v minulosti třikrát zvítězit Veronika Vítková.
Ema Kapustová přišla kvůli nesprávnému průjezdu stadionem o vítězství ve sprintu, ale večer si diskvalifikaci vynahradila třetím místem v supersprintu. Heroický výkon pak předvedla ve stíhačce juniorek, kde se z posledního místa na startu propracovala až k vítězství.
Nejúspěšnější rodinou letošního mistrovství ČR byli novoměstští sourozenci Kocmánkovi. Vladimír vyhrál sprint dorostenců do 19 let, Dominika zase stíhačku dorostenek do 16 let.
Ve stíhacích závodech slavili tituly mistrů ČR tři letohradští biatlonisté. Mezi dorostenci do 17 let Michael Málek, syn trenéra českých mužů, mezi dorostenci do 19 let Šimon Hurta (na fotce) a mezi juniory Luděk Abrahám.
Soutěž o nejstylovější dojezd vyhrál domácí Jan Gregor. Novoměstskému Marku Ambrožovi zase jeho tatínek vyčítal, že ho „cílové opičárny“ stály postup do finále supersprintu.
Do Letohradu tradičně přijela početná skupina „biatlonových ultras“ z Velkých Karlovic. A když se k nim přidala parta z Tanvaldu, byl to pořádný hukot.
V kalendáři 10. září a na teploměru přes 30 stupňů. Už tak náročné závody se staly ještě náročnějšími. „Já si přeju, aby už začalo sněžit,“ glosovala počasí Lucie Charvátová.
Co dělají v létě na závodech servisáci? Jan Lušovský, Julie Svrčková a Zdeněk Vítek testovali a distribuovali závodníkům kolečkové lyže. A během závodů šli občerstvovat.
„Čtyři nuly se nedávají úplně běžně. Nebo aspoň já je nedávám,“ smála se Markéta Davidová po tom, co díky čisté střelbě suverénně ovládla stíhací závod. Vpravo ji natáčí reportér ČT Jakub Ščurkevič. Na takřka půlhodinovou reportáž z MČR se můžete podívat ve čtvrtek v 11:40 na ČT sport a následně kdykoliv v IVysílání.
Jakub Štvrtecký se v Letohradu trápil. Vyšla mu až stíhačka, kterou zakončil bezchybnou stojkou a ziskem stříbrné medaile. „Konečně přišel v letní sezóně závod, od kterého se můžu odrazit do zimy. Věřím, že už to půjde jenom nahoru,“ bilancoval Kuba.
A na závěr ještě poděkujme letohradským organizátorům za tradičně skvěle připravený šampionát a přátelskou atmosféru.

Karel Halberštádt
Foto: Jan Vaňha