V srdci České Kanady bojovali žáci o tituly v letním biatlonu. Férově!

19. září, 2023

Více než důstojnou tečku za žákovskou sezónou letního biatlonu udělalo Mistrovství České republiky, které hostilo Staré Město pod Landštejnem. Kulisy dotvářelo přívětivé počasí, skvěle připravené tratě i stadion, zelená okolní příroda, bojovné, ale férové zápolení, i pozitivní nálada většiny zúčastněných.

Plno kolem trati, bouřlivá atmosféra, bojovné výkony…. i takový byl šampionát na jihu Čech

Na programu šampionátu byly tři disciplíny: sprinty, štafety trojic a hromadné závody. Do sprintů nastoupilo 323 dětí, štafet se zúčastnilo 300 závodníků a do hromadných závodů nastoupilo 315 mladých nadějí biatlonu. Vedle český žáků na šampionát do srdce České Kanady zavítali i hosté ze Slovenska.  

Je to bourák! Do historie MČR žactva 2023 se Adam Šlechta z Jilemnice (M11) zapsal nejen svými výkony, ale zejména férovým počinem

Fair Play

O jeden z nejsilnější momentů šampionátu se postaral Adam Šlechta z Jilemnice, který se sám přiznal k nevystřelené ráně v závodě štafet M/W11. Jilemnické trio tak po minutové penalizaci kleslo z prvního na třetí místo. Skvělý příklad čestného ducha, který přebil všechny sportovní výkony. Á propos i sám Adam závodil v individuálních kláních parádně. Ve sprintu skončil druhý a v hromadném závodě si doběhl pro titul! Do Podkrkonoší si tak odvezl kompletní sadu cenných kovů.    

Je to nula! Radostné gesto Jiřího Scholze z Klecan po úvodní položce sprintu v kategorii M12. V cíli byl Jirka nakonec pátý.

Proti pravidlům

V průběhu MČR řešili rozhodčí a jury na 40 případů, které byly v rozporu s pravidly. Nejčastěji se jednalo o neodběhnutá trestná kola, nevystřelené rány nebo naopak vystřelení více ran, nezaviněná zdržení, nedodržení trati a v jednom případě i nesportovní chování.   

Jednu z velkých domácích radostí představovala Valérie Batelková, která vyhrála oba individuální závody v kategorii W13

Malé počty  

Pokud pomineme férového Adama Šlechtu z Jilemnice, tak nejúspěšnějším účastníkem šampionátu se stal domácí Jan Schorný (kategorie M14), který všechny své starty včetně štafet proměnil ve zlato. Na dva tituly z individuálních závodů dosáhli také Jakub Špaček (M12) z Prostějova, Libor Železník (M13) z Halenkovic, Valérie Batelková (W13) ze Starého Města p/L nebo Antonín Jelínek (M15) z klubu KB Trefa Kosmonosy.

A ještě jednou Staré Město. Mistry ve štafetách kategorie M14/15 se stali zleva – Jan Schorný, Radim Koutný a Libor Steklý

Nejúspěšnějším klubem, a nebylo to překvapení, se stalo domácí Staré Město p/L s celkovou medailovou bilancí (6-2-3), následovala KB Trefa (3-0-3), Prostějov (3-0-0), Krkonoše Vrchlabí (2-2-2), Jilemnice (2-1-1), Atom Temelín a Halenkovice (oba 2-0-1), Břidličná (1-4-0), SK NMNM (1-3-2) a Střelka Brno (1-1-3). Pokud nezapočítáme hosty ze Slovenska, dosáhlo alespoň na jeden bronz 24 klubů.  

 

Anna Hladká z klubu Krkonoše Vrchlabí obsadila ve sprintu až 29. místo. V hromadném závodě kategorie W14 však brala zlato. To je biatlon!

 

Láska k biatlonu

„Přípravy byly náročné, ale na druhou stranu nás to bavilo,“ začal s hodnocením šampionátu František Schorný, ředitel závodů. „Vždy se snažíme vymyslet něco nového, něco navíc. Letos jsme měli dva moderátory, nechali jsme vyrobit mistrovská trička, nakoupili jsme poháry nebo jsme si řekli, že i láska k biatlonu prochází žaludkem. Medailisté ze štafet obdrželi dorty a koláče.“ Příjemným zjištěním bylo, že do organizace závodů se zapojili i sportovci z dorosteneckých a juniorských kategorií domácího klubu.       

Nápaditá ocenění. Vedle skvělých sladkostí obdrželi vítězové třeba i “mistrovské dresy” (viz titulní foto)

Výsledkový servis

Všechny výsledky jsou kompletně v sekci evidence.biatlon.cz

Zlato si odvezla na Vysočinu Tereza Dvořáková z SK NMNM, vítězka sprintu kategorie M15

Další vrchol

Sezóna letního biatlonu vyvrcholí 23. – 24. září Mistrovstvím ČR kategorií dorostu a dospělých v Letohradě.  

Zaplněné “auditorium” při slavnostním vyhlášení

Tomáš Hermann