Za měsíc začíná Světový pohár. V čem bude jiný?

25. října, 2023

Přesně za měsíc začne nová biatlonová sezóna, jejímž vrcholem bude únorové mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Co dalšího nás během ročníku 2023/24 čeká?

Je teprve 25. října a už začínáme odpočítávat měsíc do začátku sezóny? Ano, skutečně se začne už 25. listopadu smíšenými štafetami ve švédském Östersundu. Dřívější začátek (24. 11.) měl Světový pohár pouze v sezóně 2013/14.

Stejně jako před dvěma lety absolvují biatlonisté v Östersundu 10 závodů. Vyzkouší si všechny disciplíny kromě hromadných startů.

Po tradiční zastávce v rakouském Hochfilzenu bude následovat premiérový Světový pohár v Lenzerheide. Elitní seriál se vrátí do Švýcarska po 40 letech. Tehdy se závodilo v Pontresině.

V lednu přijde na řadu tradiční kombinace Oberhof, Ruhpolding a Anterselva. Pak budou mít biatlonisté dva týdny na to, aby se připravili na mistrovství světa.

To se po 11 letech vrátí do Nového Města na Moravě. Stejně jako loni se na šampionátu nebudou udělovat body do Světového poháru, počítat se bude jen Pohár národů. Aktuální pořadí Světového poháru ale určí, jakou kvótu budou mít jednotlivé země.

K tradičním čtyřem startujícím může přibýt ještě pátý, pokud bude mít daná země závodníka v celkovém hodnocení do 15. místa. Českému týmu se to loni povedlo díky Markétě Davidové a Michalu Krčmářovi.

Pozor: Se vstupenkami na mistrovství světa neváhejte, zejména ty víkendové rychle mizí

Na norském Holmenkollenu se bude nezvykle závodit už na přelomu února a března. Pak se po pěti letech poletí do zámoří. Volba padla opět na americké Soldier Hollow a kanadské Canmore, které uvidí po 30 letech finále Světového poháru.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík