Biatlonový víkend: Markéta Davidová zahájila sezónu třetím místem

10. listopadu, 2023

Zimní sezóna začíná. České biatlonisty čekají o víkendu testovací závody v norském Sjusjøenu, kterých se zúčastní i domácí Norové, Němci nebo Italové. My vás děním v Norsku provedeme v tomto přehledu.

Neděle 12. listopadu

14:57 – Michal Krčmář uzavřel závodní víkend 29. místem
Dva čeští účastníci hromadného startu A si zkomplikovali závod na první střelbě. Michal Krčmář (2+1+1+0) nakonec obsadil 29. příčku, Mikuláš Karlík (3+0+0+2) 36. Druhou výhru slavil Johannes Thingnes Bø.

13:16 – Nejlepší z českých žen byla v neděli Tereza Voborníková
Tereza Voborníková (1+0+0+0) se v hromadném startu prostřílela k 18. příčce. Dvě místa za ní skončila Jessica Jislová (2+0+1+0). Tolik se dnes nedařilo 28. Markétě Davidové (2+1+0+2).

13:04 – Jonáš Mareček dojel sedmý v hromadném startu B
Jonáš Mareček (0+0+0+1) obsadil 7. místo v hromadném startu B, do kterého nastoupili biatlonisté, kteří se v sobotním sprintu nevešli do 40. místo. Za ním finišoval Jakub Štvrtecký (0+0+3+2), který do poloviny závodu vedl.

Kompletní výsledky

Sobota 11. listopadu

20:44 – Startovní listiny hromadných startů
Nedělní program zahájí hromadný start mužů s označením B, do kterého nastoupí 7 českých biatlonistů. Michal Krčmář a Mikuláš Karlík se díky svým výsledkům ve sprintu kvalifikovali do hromadného startu A. Ženy pojedou jenom jeden start, ale závodnice s číslem 41 a výš vyjedou s rozestupem minuty a půl.

10:45 – hromadný start 80 mužů B – startovní listina
12:30 – hromadný start žen – startovní listina
14:15 – hromadný start mužů A – startovní listina

15:35 – Michal Krčmář: Závod mě hodně bolel
„Byl jsem docela nervózní. Nevěděl jsem, co od sebe můžu čekat. Nemám zažité závodní tempo, takže mě závod hodně bolel a ke konci jsem dost vytuhnul. Tréninkový výpadek je znát, chybí mi především tréninky v intenzitě. Ale čím víc závodů, tím lepší snad bude můj pocit. Zároveň věřím, že můj základ je dostatečně velký, abych v sezóně to rychlé tempo vydržel.“

14:42 – Z českých mužů ve sprintu nejlepší Michal Krčmář
Sprint mužů podle očekávání ovládli Norové, do 15. místa se jich vešlo hned 13. I s jednou chybou vyhrál Johannes Thingnes Bø o 21 sekund před bezchybným Sturlou Lægreidem. Michal Krčmář (0+1) obsadila jako nejlepší z Čechů 16. příčku, Mikuláš Karlík (1+0) skončil 25.

Kompletní výsledky

Michal Krčmář v cíli sprintu

13:06 – Markétu Davidovou třetí místo překvapilo

„Bylo to těžké. Myslím si, že podmínky dneska byly nejhorší, co jsme tu zatím měli. Strašně foukalo a sněžilo. Je tady navíc velká vlhkost, takže je i větší zima, než ukazuje teploměr. Vlastně jsem čekala, že to bude mnohem horší. Poslední dny jsem byla hodně unavená. Moc jsem nevěřila, že by se mi mohlo dobře závodit. Jsem příjemně překvapená, že to na lyžích pocitově nebylo tak špatné. Myslím si, že na střelnici jsem měla trošku štěstí, protože na stojku nepřišel žádný poryv. Byla to dneska trochu loterie, a proto jsem ráda, že jsem měla rány relativně pod kontrolou. Vím, kam šla i ta jedna rána vestoje, který mi nespadla. To je vždycky pozitivní, když rány nejsou úplně všude.“

12:12 – Jessica Jislová: Jelo se mi dobře
„Před stojkou jsem koukala na vlajky a podle toho si vybírala stav. Přišlo mi, že na konci střelnice vlajky tolik nevlály, ale hned, jak jsem si stoupla, jsem pocítila, že fouká přímo do mě. Bylo docela těžké zvládnout poryvy, ale nevím, jestli by to jinde bylo lepší. Jelo se mi dobře a měla jsem i fajn lyže. Jsem ráda, že můžeme tyhle závody využít k zapracování se před svěťákem a dostat se tak do závodního režimu.“

Sobotní podmínky v Sjusjøenu

11:29 – Markéta Davidová v úvodním sprintu třetí
Markétě Davidové se povedl vstup do nové sezóny. V náročných podmínkách minula jediný terč při střelbě vestoje a zaostala jen o 5 sekund za Italkou Vittozziovou (0+1) a Norkou Tandrevoldovou (1+1). Jessica Jislová (0+2) obsadila 16. příčku, Lucie Charvátová (3+2) 25.

Kompletní výsledky

9:30 – Boj o hromadné starty
V dnešních sprintech půjde také o nasazení do hromadných startů. Nejlepších 30 mužů postoupí do hromadného startu A, dalších 10 vybírá Norská biatlonová federace. Ostatní závodníci pojedou hromadný start B. U žen bude pouze jeden hromadný start, do kterého závodnice s čísly 41 a výš vyjedou s rozestupem minuty a půl.

9:22 – Závody v Sjusjøenu živě na NRK
Závodní víkend v sjusjoenu bude možné sledovat na webu NRK Sport. K dispozici budou také online výsledky. Sprint žen začíná v 10:15, sprint mužů ve 12:45.

Pátek 10. listopadu

16:36 – Devět českých mužů na startu sprintu
Mužského sprintu (startovní listina) se zúčastní dokonce devět českých reprezentantů: 14 Josef Kabrda, 20 Vítězslav Hornig, 24 Jonáš Mareček, 34 Mikuláš Karlík, 35 Michal Krčmář, 39 Luděk Abrahám, 55 Adam Václavík, 75 Jakub Štvrtecký, 97 Ondřej Mánek

16:32 – Do sprintu žen zasáhne osm Češek
Ve startovní listině sobotního sprintu žen najdeme osm českých jmen: 30 Jessica Jislová, 36 Tereza Voborníková, 41 Lucie Charvátová, 51 Tereza Vinklárková, 62 Eliška Václavíková, 67 Tereza Jandová, 78 Kristýna Otcovský, 79 Markéta Davidová

13:31 – Gjelland: Závody bereme jako kvalitní trénink
„Není cílem být v top formě na tyhle závody. Doufáme, že na tom budeme lépe na konci listopadu a pak v prosinci. Bereme to jako kvalitní trénink a příležitost vyzkoušet si závodní atmosféru ještě před startem Světového poháru,“ řekl před závody v Sjusjøenu Egil Gjelland. Celou reportáž ze soustředění na severu si můžete přečíst tady.