Čeští biatlonisté si o víkendu poprvé zazávodí. Sněhové podmínky na severu jsou skvělé

10. listopadu, 2023

Dva týdny před začátkem Světového poháru si čeští biatlonisté otestují svou formu. V norském Sjusjøenu je čekají tradiční předsezónní závody, kterých se kromě domácích hvězd zúčastní i Němci nebo Italové.

Nejlepší sněhové podmínky za poslední roky

Český tým vyrazil za prvním sněhem už na konci října. Úvodních pět dní strávili reprezentanti ve švédském Idre a od 5. listopadu se připravují v norském Sjusjøenu. „Už několik let nebyly na začátku listopadu tak dobré sněhové podmínky. Letos máme opravdu štěstí,“ říká norský kouč českých žen Egil Gjelland.

Loni se těžko hledala místa, kde by se dalo na začátku listopadu lyžovat. Letos si můžou týmy vybírat ze spousty středisek po celém Norsku, Švédsku a Finsku.

Takhle to vypadalo v Idre

„Je to nádhera. Takhle to bývalo dřív,“ rozplývá se trenér mužů Michael Málek. „Už v Idre byly nádherné podmínky a teď ve Sjusjøenu můžeme jezdit i mimo navozené tratě. Občas ještě někde vykoukne tráva, ale na začátek sezóny je to krásné.“

Málek odhaduje, že ve Sjusjøenu teď může být k dispozici 20 až 30 kilometrů tratí. Ty se navíc každým dnem díky sněžení rozšiřují. „Loni jsme jezdili v Trysilu jenom na závodním okruhu s náročným profilem. Teď můžeme udělat regenerační nebo vytrvalostní tréninky na tratích s lehčím profilem.“

Všechno tak běží podle plánu. „Musím to zaklepat. Všichni jsou zdraví a odtrénovali jsme všechno, co jsme si naplánovali. Trošku nás zlobí jen vítr a sněžení na střelnici, ale i to je pro trénink dobré,“ pochvaluje si Egil Gjelland.

Střelecký trénink českých reprezentantů

Do Sjusjøenu už přicestoval také servisní tým. „Sportovci mají na každý den připravené lyže, které projíždějí. Zjišťují, co funguje v jakých podmínkách, a vybírají ty nejlepší páry na sezónu,“ přibližuje Michael Málek.

Trenér mužské reprezentace ještě neopomene pochválit kuchaře Míru Jiroutka a Petra Bielčíka, kteří českému týmu na severu vaří podle jídelníčku od reprezentačního lékaře a odborníka na sportovní výživu Libora Vítka.

Trenér Michael Málek na tréninku v Sjusjøenu

První závody už o víkendu

O víkendu se čeští biatlonisté zúčastní závodů, které ve Sjusjøenu tradičně otevírají sezónu. Kompletní české áčko a béčko poměří síly s týmy Norska, Německa, Itálie, Polska nebo Belgie. Vysokou úroveň mají tradičně i závodníci mimo norské reprezentační výběry.

„Není cílem být v top formě na tyhle závody,“ zdůrazňuje Egil Gjelland. „Doufáme, že na tom budeme lépe na konci listopadu a pak v prosinci. Bereme to jako kvalitní trénink a příležitost vyzkoušet si závodní atmosféru ještě před startem Světového poháru.“

Před dvěma lety zajela ve Sjusjøenu nejlépe Markéta Davidová, která brala 6. místo ve sprintu a 8. místo v hromadném startu. Nejlepšího výsledku mezi muži dosáhl ve sprintu 14. Jakub Štvrtecký. Michal Krčmář po nepovedeném sprintu vyhrál hromadný start B pro biatlonisty mimo první čtyřicítku. Střelnice ve Sjusjøenu má 40 stavů, takže hromadné starty může jezdit 40 závodníků.

V Sjusjøenu si zazávodí i český B tým

V předsezónních závodech budou ve hře poslední místa v české nominaci na Světový pohár. Mezi muži zbývá zaplnit jedno místo, mezi ženami jsou volné dvě pozice.

Z českého týmu bude chybět pouze Tomáš Mikyska, který je v rekonvalescenci po operaci kolena. „Momentálně se připravuje v Jablonci nad Nisou pod dohledem Ondry Rybáře. Už jezdí na pásu, ale zatím jen klasiku. Potřebuje teď především posílit operovanou nohu. Jde to správným směrem, ale samozřejmě nechceme nic uspěchat. Věříme, že se k nám připojí mezi Vánocemi v Novém Městě. Tam uvidíme, jak na tom bude, a podle toho určíme další plán,“ nastiňuje trenér mužů Michael Málek.

Závody ve Sjusjøenu bude přenášet živě norská televize NRK a k dispozici budou také online výsledky.

Program závodů ve Sjusjøenu

Sobota 11. listopadu
10:15 – sprint žen
12:45 – sprint mužů

Neděle 12. listopadu
10:45 – hromadný start 80 mužů B
12:30 – hromadný start žen
14:15 – hromadný start mužů

Karel Halberštádt
Foto: Tomáš Bláha