Sezóna začíná smíšenými štafetami v Östersundu

25. listopadu, 2023

Po čtyřech letech opět odstartují Světový pohár smíšené štafety. Tehdy v Östersundu dojela dvojice Jessica Jislová/Jakub Štvrtecký pátá, smíšená štafeta ještě s Evou Puskarčíkovou a Ondřejem Moravcem jedenáctá. Sestavy dnes budou značně obměněné a cíle určitě vyšší.

Do smíšené štafety dvojic nasadili trenéři Jonáše Marečka a Terezu Voborníkovou. Oba ji jeli ve Světovém poháru zatím dvakrát a ještě nepronikli do desítky.

„Jsem rád za nominaci, ale zároveň jsem trochu nervózní. Je to první závod,“ přiznal po čtvrtečním tréninku novinářům Jonáš Mareček. „Terka je také rychlá na lyžích a velmi dobrá střelkyně, takže by nám to mohlo sedět.“

Smíšená štafeta se po úpravě pravidel pojede na 4 × 6 km, muži i ženy budou mít vždycky stejnou trať. „Jede se kratší trať, takže se bude víc rozhodovat na střelnici. Proto jsme vybrali kluky, kteří stříleli v předsezónních závodech nejlíp. Dali jsme jim důvěru, ostatní se o ni musí poprat. Klidně můžou dostat šanci příště,“ řekl k úvodní nominaci trenér mužů Michael Málek.

Z jeho slov je patrné, že po Michalu Krčmářovi se ve smíšené štafetě objeví Mikuláš Karlík. Následovat budou Markéta Davidová a v pozici finišmanky neobvykle Jessica Jislová.

Jessica Jislová na čtvrtečním tréninku

„Není tajemstvím, že Markéta je v našem týmu nejsilnější biatlonistkou. Pokud se udrží s čelem závodu, tak Jessica je velkou bojovnicí. Nikdy nevíte. Je hodně stabilní na střelnici a v přípravě pracovala dobře,“ vysvětluje svou volbu trenér žen Egil Gjelland.

„Když bych si měl vybrat, tak první a čtvrtý úsek jsou víc exponovanější a to mě baví,“ prozradil Michal Krčmář. „Těším se, až to vypukne a začneme opět závodit.“

Sobotní program

12:30 – smíšená štafeta dvojicstartovní listina
14:50 – smíšená štafetastartovní listina

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík