Druhý týden v Östersundu. Jak moc potrápí biatlonisty mrazy?

28. listopadu, 2023

Druhý závodní týden ve švédském Östersundu otevřou štafety, po kterých budou následovat sprinty a stíhací závody. Závěr úvodního dílu Světového poháru by měly provázet silné mrazy.

Novinky z týmu

Jessica Jislová vynechala kvůli nachlazení nedělní vytrvalostní závod a 100% jistý zatím není ani její start ve štafetě. „Dneska se cítila dobře, ale uvidíme, jak na tom bude zítra,“ řekl po úterním tréninku Egil Gjelland.

Egil Gjelland vypadá, jako by mu byla zima

Nakonec tak upustil od původního záměru nasadit Jessicu na závěrečný úsek a místo toho jí svěřil druhý úsek, kde by ji v případě potřeby nahradila Tereza Vinklárková.

Už úterní trénink provázely velmi nízké teploty a o víkendu by podle aktuální předpovědi mohly být i dvacetistupňové mrazy. U téhle hranice už hrozí zrušení závodů. Při vysoké vlhkosti a silném větru, což je případ Östersundu, je riskantní už hranice 15°C.

„Sněžení nám extra nevadí, ale nevěřím tomu, že je jenom minus 9°C. Telefony nám ukazovaly pocitově i minus 18°C. Dneska to bylo výživné,“ zhodnotila úterní trénink Tereza Voborníková, kterou trenér Gjelland nasadil na první úsek štafety. „Na štafetu se moc těším. Letos cítím takový převrat, že už snad nebudu tak nervózní jako loni a budu se na ty štafety spíš těšit.“

Pro Terezu Voborníkovou bude štafeta v Östersundu 50. startem ve Světovém poháru. Jeden milník si tento týden připíše i Egil Gjelland. V sobotu 2. prosince to bude pět let od jeho prvního závodu v českých službách.

Dostane Adam Václavík důvěru pro štafetu?

Program druhého týdne

Středa 29. 11. – 15:20 – štafeta žen
Čtvrtek 30. 11. – 15:20 – štafeta mužů
Pátek 1. 12. – 14:45 – sprint žen
Sobota 2. 12. – 14:45 – sprint mužů
Neděle 3. 12. – 14:00 – stíhací závod žen
Neděle 3. 12. – 16:00 – stíhací závod mužů

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík