Vítězslav Hornig se na osmý pokus dočkal. V IBU Cupu vybojoval umístění v elitní desítce

16. prosince, 2023

Prosincová část IBU Cupu vyvrcholila v sobotu v norském Sjusjøenu hromadnými závody pro 60 startujících. Výborně si mezi muži vedl Vítězslav Hornig (0+0+0+1), který skvěle střílel a statečně bojoval i na trati. Výsledkem bylo 10. místo a jeho první výsledek v Top Ten této sezóny. Předtím nasbíral šest umístění mezi 11. a 20. příčkou a jeden závod se mu nepovedl – 56. v úvodním sprintu v Idre. V průběžném pořadí IBU Cupu se posunul na 11. pozici.

Další česká umístění

Na 15 km dlouhé trati mužů si pro sedm bodů za 34. místo dojel Ondřej Mánek (0+1+0+2). Naopak junioru Luďku Abrahámovi (0+3+2+3) se tentokrát nedařilo na střelnici a cílem proběhl jako 48. v pořadí.

V kategorii žen dosáhla nejlepšího výsledku v sezóně Eliška Václavíková (3+1+0+2), která obsadila 29. pozici. Bodovala ještě 40. Kristýna Otcovská (2+1+3+4). Juniorka Veronika Novotná (0+3+3+3) obsadila 47. příčku, ještě o rok mladší Lenka Bártová byla dostižena.

Ondřej Mánek

Pohledem trenéra

Jiří Holubec (ženy)

„Z pohledu povětrnostních podmínek to byl dnes úplně šílený závod. Mlha, mlha, mlha. Nic jsem neviděl, nic nevím. Tak by šel asi stručně popsat. Už při nástřelu jsme my trenéři museli bílou tmou jít až k terčům, aby si sportovci dokázali seřídit zbraně…”  

Ten divný závod zvládla nejlépe Elza. Věřím, že před svátky ji to povzbudí. Týnu už provází únava a na jejím běhu je to znát. Věřím, že až si odpočine, vrátí se v novém roce zase v dobré formě.”

Obě juniorky se rozkoukávaly mezi dospělými holkami a je cenné, že si obě sáhly na body. Každopádně před všemi čtyřmi je ještě hodně práce.“

Eliška Václavíková zamávala prosincové části IBU Cupu svým nejlepším výsledkem úvodu sezóny

Aleš Ligaun (muži)

„Víťa podává vyrovnané výkony a dnes byl zaslouženě odměněn umístěním v první desítce. Přestože na střelnici podal parádní výkon, jedna rána mimo terč ze závěrečné položky ho určitě mrzí. K ještě lepšímu výsledku to neměl daleko… V pořadí IBU Cupu je druhým nenorským a neněmeckým závodníkem, a to ukazuje na jeho kvalitu.

Luděk Abrahám

„Luďovi se na střelnici dnes nedařilo, ale celkově mám z jeho výkonů i výsledků radost. Bodoval v pěti z osmi závodů a šestým místem ve sprintu v Idre dosáhl i našeho nejlepšího výsledku. Na juniora parádní. Stále více se osměluje také Ondra Mánek, byť zejména ve střelbě toho umí mnohem víc.”  

Pohledem sportovce

Vítězslav Hornig

Vítězslav Hornig

„My chlapi jsme měli na rozdíl od holek ohromné štěstí, protože 10 minut před startem začalo foukat a mlha zmizela. Ještě během nástřelu museli trenéři k terčům a ukazovali nám položky na mobilech. A desáté místo? To je parádní. K desítce jsem často neměl daleko a teď mám radost, že se to konečně povedlo. Ale na trati to už bolelo pekelně, jedeme třetí týden v kuse a mezi tím ještě 24hodinový přesun z Kontiolahti do Idre… Proto mne těší, že jsem se dnes mohl spolehnout na střelbu. Současně mám radost z toho, že až na úvodní sprint ve Švédsku, který se mi nepovedl, jsem se prezentoval stabilními výkony. I když na mnoho Norů a Němců to zdaleka nestačí. Co v běhu předvádí takový Johan-Olav Botn, je úplně mimo mé chápaní. Vždyť na druhého nejrychlejší běžce ve sprintu naběhne tři čtvrtě minuty… Nevím, jak ty země trénují jinak, ale jsou letos jinde než my všichni ostatní.“

Výsledkový servis

Hromadný závod žen „60“ 12 km

Analytické výsledky

Pořadí IBU Cupu

Hromadný závod mužů „60“ 15 km

Analytické výsledky

Pořadí IBU Cupu

Výkony Týny Otcovské už v Sjusjoenu doprovázela únava

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha