Světový pohár v Ruhpoldingu 2024 – předzávodní přehled

10. ledna, 2024

Po Oberhofu následuje v kalendáři Světového poháru tradičně Ruhpolding. Český tým pokračuje v dalším německém středisku beze změn v sestavě.

Týmové novinky

Český tým přejížděl do Ruhpoldingu už v neděli večer. V pondělí byly na programu volnější tréninky, ale v úterý už se ženy připravovaly na středeční štafetu. Muže čeká ostřejší trénink až ve středu, den před jejich štafetou.

Těsně před příjezdem v Ruhpoldingu napadlo větší množství sněhu, které pomohlo trati i kulisám kolem nich. „Když se člověk rozhlédne, tak je mnohem příjemnější závodit v takhle pohádkové zimě,“ usmívala se na úterním tréninku Tereza Voborníková.

Terka na mrazivém tréninku zužitkovala silnější rukavice

Česká sestava zůstala beze změn. S otazníkem je opět jen to, jestli Tomáš Mikyska absolvuje všechny tři závody.

V Ruhpoldingu, ale paralelně i na IBU Cupu v Ridnaun pokračují boje o nominaci na mistrovství světa. Do Anterselvy už by měly zamířit čtveřice mužů a žen, které se představí v Novém Městě na Moravě. Poslední místa budou ve hře na evropském šampionátu v Osrblí.

Ještě jedna novinka. Z Mikyse se stal blonďák

Co byste měli vědět?

  • Český tým čeká na medaili v Ruhpoldingu od roku 2018, kdy získal stříbro ve vytrvalostním závodě Ondřej Moravec a bronz v hromadném startu Veronika Vítková.
  • Rok předtím tu vybojoval Michal Krčmář bronz ve stíhacím závodě, dosud svou jedinou medaili ve Světovém poháru.
  • České ženy dojely loni v Ruhpoldingu páté, což bylo jejich sezónní maximum.
  • V posledních čtyřech závodech v Ruhpoldingu nebyla Jessica Jislová horší než 21.
  • Jakub Štvrtecký bodoval ve Světovém poháru čtyřikrát v řadě. Z českých biatlonistů momentálně drží nejdelší sérii.
Zamíří Kuba opět na body?

Řekli před závody

Vítězslav Hornig: „Jsem tady pro to, abych závodil, takže jsem za každou šanci rád. Myslím si, že už v IBU Cupu se dalo na dálku bojovat o mistrovství světa. Zajet tam dobré výsledky a dostat se do Světového poháru. Mistrovství světa asi trošku v hlavě mám. Kdo by tam nechtěl závodit a zažít tu atmosféru. Nevíme, kdy budeme mít šampionát zase doma. Po štafetě v Oberhofu a následném přesunu do Ruhpoldingu mě trošku bolely nohy, ale to se rozjede. Tratě jsou tu jezdivější, začátek je spíš po rovině a tři prudké kopce jsou pak nastřádané rychle za sebou. Uvidíme, co ty jezdivější pasáže, ale kopce by mi mohly poměrně sedět. Mám tyhle kratší stojky docela rád.“

Víťa na úterním tréninku

Jessica Jislová: „Člověk se najednou cítí líp, když to tu vypadá jako v zimě a ještě svítí sluníčko. Pro mě je to ideální podmínka, kdy nemusím řešit, že je mi zima, že na mě prší a že nevidím nic přes brýle, jak jsou namrzlé. Můžu se soustředit na svou práci jak na trati, tak na střelnici. Těším se na další štafetu a doufám, že předvedeme lepší výkony, než jsme předváděly doteď. V Oberhofu to bylo tak složité, že na trestné kolo mohl jít každý. Stalo se to i velkým jménům a vůbec mě to nepřekvapilo. Sama jsem byla ráda, že jsem odjela s čistým štítem. Tam se daly chyby odpustit. V Ruhpoldingu je to jiné. Střílí se tu dobře, rozdíly na trati jsou malé a štafeta tu vypadá jinak.

Jess ve stopě

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Ruhpoldingu

Muži

  • Vítězslav Hornig (73. místo, vytrvalostní závod 2023)
  • Michal Krčmář (3. místo, stíhací závod 2017)
  • Jonáš Mareček (premiéra)
  • Tomáš Mikyska (premiéra)
  • Jakub Štvrtecký (31. místo, sprint 2020)

Ženy

  • Markéta Davidová (12. místo, stíhací závod 2022)
  • Lucie Charvátová (15. místo, sprint 2020)
  • Jessica Jislová (14. místo, vytrvalostní závod 2023)
  • Tereza Voborníková (62. místo, sprint 2022)

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík