„Od děvčat čekám útok na medaili,“ říká trenér Tomáš Holubec před sprinty YOG 2024

22. ledna, 2024

Biatlonová klání zimní verze Olympijských her mládeže vstupují do své druhé poloviny. V úterý jsou na tratích v Pchjongčchangu na programu sprinty. Český naděje do závodů vstoupí zajištěny kvalitními výsledky z víkendu. Ilona Plecháčová vyhrála a Heda Mikolášová skončila čtvrtá ve vytrvalostním závodě. V singlových štafetách pak dvojice Valerie Křížová a Jakub Neuhäuser obsadila osmé místo.

Na druhou stranu tým dorostenců je oslabený. František Jelínek onemocněl a YOG 2024 pro něho po sportovní stránce bohužel skončil.

Brrr, to je kosa! Snad jen Honza Dufek je trochu v pododě schovaný pod svými dlouhými blond kudrlinami

Sprinty pohledem trenéra

Jiří Holubec

„V pondělí na tréninku hodně foukalo. Poryvy neustále zesilovaly a teplota klesla až na -11°Celsia. Bylo to drsné a v úterý to bude podobné. Navíc teplota má spadnout až k minus 15°C.  Překvapilo nás jak kluci i holky za těchto podmínek v tréninku stříleli. Věřím, že jim to vydrží až do závodu. Ilona, Heda a Valerie jsou tady ve výborné formě a čekáme od nich s Marianem Málkem kvalitní výsledek. Nebojím se říci, že i útok na medaili. Kluci budou oslabeni o Frantu, věřím však, že se poučili z chyb ve vytrvalostním závodě a udělají si radost kvalitním výkonem. Zajímavostí je, že holky startují s intervaly pouze  20 sekund. Je to proto, že mrznout má ještě víc a víc. A tak je snaha závod urychlit alespoň touto formou, protože se startovními časy hýbat nelze.“

Dorostenci odstartují do závodu na 7,5 km v 10:30 místního času (2:30 SEČ), dorostenky vyběhnou na šestikilometrovou trať ve 13:30 (5:30 SEČ).

Trenéři Tomáš Holubec a Marian Málek (vlevo)

Program YOG 2024

Úterý 23. 1.

2:30 (SEČ) – sprint dorostenců na 7,5 km – startovka

5:30 (SEČ) – sprint dorostenek na 6 km – startovka

Výsledky sledujte na biathlonresults.com. Zpravodajství opět na biatlon.cz nebo olympijskytym.cz a sociálních sítích.

Takto na fotografii vypadá biatlonový areál v Pchjongčchangu idylicky, ale ta zima a ten vítr!

Tomáš Hermann

Foto: Marian Málek