Kristýně Otcovské se podařil sprint na ME v Osrblí

26. ledna, 2024

Sprinty se českých reprezentantům na mistrovství Evropy v Osrblí vydařily víc než úvodní vytrvalostní závody. Na nejlepší výsledek dosáhla 17. Kristýna Otcovská.

Report

Zatímco ve středu se v Osrblí závodilo na rozbořené trati, tak v pátek to biatlonistům i biatlonistkám ve sprintech pěkně odsýpalo.

„Trať byla pěkná,“ uznal trenér ženského béčka Jiří Holubec. „Ráno bylo jasno a trať přituhla, i když ani moc nemrzlo. Dneska nehrálo roli, kdo jel v jaké skupině. Všichni měli stejné podmínky.“

Začínali opět muži. Jakub Štvrtecký sice od prvních mezičasů patřil k nejrychlejším běžců, ale střílel za 1+3 a obsadila až 39. místo.

„Na trati problém nebyl,“ věděl trenér B týmu mužů Aleš Ligaun. Jakubu Štvrteckému patřil 8. čas, Mikuláši Karlíkovi 11. čas a Adamu Václavíkovi 17. čas. Všichni se vešli se ztrátami na nejrychlejšího Nora Botna pod minutu. „Tady je to ale hodně o střelbě, podobně jako v Ruhpoldingu. Kluci dělali zbytečné chyby a ty se pak špatně dojíždí.“

Mikuláš Karlík

Nejlépe měl závod rozjetý Václavík, ale po sedmi trefách přišly dvě chyby. V interním souboji ho o sekundu a půl porazil Karlík, který střílel za 1+1 a v posledním kole potěšil trenéra Ligauna čtvrtým běžeckým časem. Dalo mu to na 23. místo.

Do zítřejší stíhačky prošel i se třemi chybami 54. junior Luděk Abrahám. To Ondřej Mánek skončil se střelbou 1+1 až 103.

Hlavním tématem závodu žen byl návrat Anastasie Kuzminové po pěti letech. „Potkali jsme se tu a objali se,“ usmíval se Jiří Holubec. „Sledoval jsem její střelbu vleže a měla tam jednu prasárnu na šest hodin. Vestoje nedala poslední dvě rány. Možná ji trochu rozhodili fanoušci. Přišlo jich docela dost a byli hluční.“

Devětatřicetiletá biatlonistka ale ztrácela i na trati. „V posledním kole byla ráda, že vyjela to nejtěžší stoupání. Nevím, jestli ji potěšilo, že postoupila z 59. místa do stíhačky,“ glosoval její výkon Aleš Ligaun.

Dvě české biatlonistky Kuzminovou porazily, dvě s ní prohrály. Pro 84. Kateřinu Gotvaldovou a 86. Elišku Václavíkovou (obě 4 chyby) to znamená sobotní volno.

Skvělou výchozí pozici do stíhačky si naopak vyjela Kristýna Otcovská. Vleže sice minula jeden terč, ale stojku odstřílela čistě za 23,5 sekundy. Celkově měla 16. střelecký čas.

Kristýna Otcovská

„Umí střílet rychle,“ říká na adresu Otcovské její trenér Holubec. „Paradoxně si myslím, když střílí rychle, tak je i přesnější. Holkám jsem radil, ať střílí stojku na třicítce, která je schovaná před větrem. Sice před ní musíte v Osrblí víc brzdit, ale myslím si, že se to dnes vyplatilo.“

Biatlonistka z Litvínova i solidně běžela. Měla 29. čas, o tři sekundy rychlejší než Tereza Vinklárková, a obsadila solidní 17. místo. „V prvním závodě měla na umydlené trati problémy s rovnováhou. Dnešní podmínky jí vyhovovaly mnohem víc. Ale musíme dávat nuly, aby byly výsledky výraznější,“ zdůrazňuje Jiří Holubec.

Tereza Vinklárková

Vinklárkovou dvě chyby seslaly na 43. příčku, na Otcovskou bude ve stíhačce ztrácet půl minuty.

Zatímco v závodě mužů ukončil norskou nadvládu bezchybný Francouz Antonin Guigonnat, tak mezi ženami všem ujely Ida Lienová a Maren Kirkeeidová.

Výsledkový servis

Příští závody

Stíhací závody jsou na programu v sobotu v 11:00 a 14:00. Opět budou k vidění na ČT sport Plus, což znamená na webu nebo pod červeným tlačítkem.

Karel Halberštádt
Foto: Soňa Niková a Igor Stančík