České mixy na mistrovství Evropy zklamaly

28. ledna, 2024

Závěr evropského šampionátu v Osrblí se českým reprezentantům vůbec nepovedl. Smíšená štafeta byla stažena ze 16. místa a smíšená štafeta dvojic skončila 12.

Report

Už po úvodní ležce zatížil Adam Václavík českou smíšenou štafetu trestným kolem. Po stojce přidal druhé trestné kolo a předával až jako 18.

Jakub Štvrtecký a Tereza Vinklárková pak nechali dva nesestřelené terče po stojkách. Juniorka Kateřina Gotvaldová dostala předávku na 15. místě s pětiminutovou ztrátou na čelo, což znamenalo reálnou hrozbu dojetí kolo a stažení ze závodu.

K tomu došlo už po ležce, kterou Gotvaldová dostřílela s využitím dvou náhradních nábojů. V tu chvíli držela 15. místo, ale do dalšího kola stihlo projet Moldavsko zatížené dvouminutovou penalizací za špatnou předávku. Česká smíšená štafeta tak byla klasifikována na 16. místě.

A větší zlepšení nepřišlo ani v závodě dvojic. Mikuláš Karlík ho odstartoval trestným kolem na ležce a zakončil dvěma trestnými koly na stojce. Kristýna Otcovská se alespoň na posledním úseku posunula z 16. příčky na 12. Její střelecký výkon byl asi jediným světlým bodem celého dne. Na čtyřech střelbách si vystačila se třemi náhradními náboji.

Zatímco smíšenou štafetu vyhrálo podle očekávání Norsko, tak mezi dvojicemi se po trestném kole Norky Kalkenbergové na závěrečné stojce radovalo Švédsko.

Norský tým získal v Osrblí šest zlatých medailí z osmi. Kromě švédské dvojice dominanci Norů narušil ještě ve sprintu zlatý Francouz Guigonnat. Nejlepším výsledkem českého týmu bylo 12. místo Jakuba Štvrteckého ve stíhacím závodě.

Výsledkový servis

Příští závody

IBU Cup pokračuje ve čtvrtek 1. února sprinty v německém Arberu.

Karel Halberštádt
Foto: Igor Stančík