Nominaci na domácí MS má jistou 10 českých biatlonistů

30. ledna, 2024

Pět žen a pět mužů je v české nominaci na domácí mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, které odstartuje 7. února smíšenou štafetou. Ve hře je ještě povolání šestého muže.

Nominace na mistrovství světa v NMNM

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Kristýna Otcovská, Tereza Voborníková

Muži: Vítězslav Hornig, Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký

Komentář sportovního ředitele Ondřeje Rybáře:

„Na mistrovství světa se předem nominovali tři nejlepší ženy a tři nejlepší muži v celkovém hodnocení Světového poháru. Na návrh trenéra je doplnily Lucie Charvátová, která pravidelně bodovala ve Světovém poháru, a Kristýna Otcovská, která byla nejlepší z týmu žen na mistrovství Evropy. Mezi muži se ukázal jako platný člen štafety Vítězslav Hornig a trenéři dají příležitost také Tomáši Mikyskovi, který se postupně vrací do formy po operaci kolene. Není ale jisté, že zvládne absolvovat celý závodní program, a zdravotní problémy měl i Michal Krčmář. Proto zvažujeme nominaci šestého muže po závodech IBU Cupu v německém Arberu. V případě potřeby chceme být připraveni.“

Zajímavosti k nominaci

  • Michal Krčmář jako jediný zažil MS v Novém Městě 2013, kdy pomohl mužské štafeta k 6. místu.
  • Pro Michala Krčmáře to bude 9. účast na MS. Na svém kontě má jednu medaili – bronz se smíšenou štafetou z Anterselvy 2020.
  • Členkou bronzového mixu byla i Markéta Davidová, která se o rok později na Pokljuce stala mistryní světa ve vytrvalostním závodě.
  • Nejzkušenější členkou ženského týmu je Lucie Charvátová, pro kterou to bude sedmá účast na MS. Doma má bronz ze sprintu v Anterselvě 2020.
  • Jonáš Mareček bude prvním novoměstským biatlonistou, který se zúčastní domácího MS.
  • Vítězslav Hornig a Kristýna Otcovská jsou premiérově v nominaci na MS. Otcovská dosud nestartovala ani ve SP.

Karel Halberštádt
Foto: Marek Ambrož