Druhý den MSJ&D a druhá medaile. Ve vytrvalostním závodě dorostenek vybojovala Ilona Plecháčová stříbro!

24. února, 2024

Zatím platí: co den, to cenný kov.  Na MSJ&D v estonském Otepää je český tým vidět. Po bronzu dorosteneckého mixu dnes uspěla také Ilona Plecháčová (0+2+0+0), jež vybojovala stříbro ve vytrvalostním závodě dorostenek na 10 km! Navíc jí sedmou příčkou kryla záda finišmanka páteční smíšené štafety Heda Mikolášová (2+2+1+0). Vyhrála Alma Siegismundová z Německa, třetí skončila Voldiya Galmace-Paulinová z Francie.

V závodě dorostenců na 12,5 km byl z českého výběru nejlepší 25. Vladimír Kocmánek (2+1+1+2). Zvítězil Antonin Guy z Francie, před Norem Kasperem Kalkenbergem a Pavlem Trojerem ze Slovinska.   

Ilona se svým světovým stříbrem

Jak si vedli další Češi?

Tomáš Sucharda (1+1+0+1) zastřílel z českých mladíků nejlépe, na trati ale postupně ztrácel. Výsledkem bylo i tak dobré 29. místo. David Eliáš dnes neměl svůj střelecký den (1+4+1+2). Osm chyb je moc a jako by mu sebraly i běžecký vítr. V cíli byl klasifikován jako 53. v pořadí. Nejmladší z české čtveřice Lukáš Kulhánek (1+2+2+1) skončil na 58. pozici.   

Pěkný závod má za sebou při své velké mezinárodní premiéře Agáta Moskvová (2+1+1+0), jež vybojovala 24. příčku. Valerii Křížové (2+2+2+5+0) se závod nevydařil zejména střelecky. Nakonec obsadila 61. místo.  

Pohledem trenérů

Jan Burian (dorostenci)

“Tak se šesti nebo osmi netrefenými terči lepší výsledky neukořistíme. Kluci neprodali to, co umí a na co jsou, myslím, připraveni. Navíc měli i lepší podmínky než holky, proto spokojený nejsem. Závod se dal určitě zvládnout lépe. Přesto tam byly nějaké drobné záblesky naděje, jako běžecký čas Vládi Kocmánka. Věřím, že do úterý se kluci srovnají.”

Jindřich Šikola (dorostenky)

“Trochu jsem se po pátku bál, jak Ilona dnešní závod zvládne, protože ve štafetách doběhla do cíle úplně vyčerpaná. Dlouhá nemoc na ní byla hodně znát. Dnes to však byl od Ilči mnohem lepší výkon. A ve střelbě byla prostě skvělá. Jak v silném větru zvládla bezchybně závěrečnou stojku, je příkladem do učebnic. A jen škoda té nemoci, protože by jinak byla výrazně silnější i na trati, ale tak to prostě je. Opravdu má velkou pochvalu. Medaile z mistrovství světa je medaile z mistrovství. Je cenná, hezká i zasloužená.

Heda dnes svoji střelbu obrečela, a to ukazuje, jak je na sebe tvrdá a přísná. Ale to nemusí, protože od léta udělala ve střelbě opravdu výrazný pokrok a její výsledky v průběhu celé sezóny od YOGu, přes OMEJ až po světový šampionát to podtrhují. To zlepšení je evidentní. Jsem přesvědčený, že tady ještě neřekla poslední slovo. Agáta Moskvová mě mile překvapila. S vysokým startovním číslem a za opravdu špatných podmínek si na nováčka mistrovství světa počínala skutečně dobře. Valerie se už do nástřelu střelecky trápila a v závodě to pokračovalo. Až se mi nechce věřit, že střelkyně její úrovně by v jedné položce netrefila žádný terč… Pro jistotu jí ještě zkontroluju zbraň, zda problém není tam.”

Díky! Vaše Ilona

Výsledkový servis

Vytrvalostní závod dorostenců

Analýza

Vytrvalostní závod dorostenek

Analýza

Nejbližší program MSJ&D

Neděle 25. 2. 2024

⦁ 9:30, vytrvalostní závod juniorů, 15 km (Abrahám, Blaha, Gregor, Hák)
⦁ 13:00, vytrvalostní závod juniorek, 12,5 km (Bártová, Gotvaldová, Novotná, Pavlů)

Tomáš Hermann

Foto pro Český biatlon: Igor Stančík (SVK)