V juniorských vytrvalostních závod MSJ&D nejlepší 13. Jan Gregor a 24. Veronika Novotná

25. února, 2024

Na patnáctikilometrové trati juniorů si z českého kvarteta nejlépe počínal ten nejmladší – Jan Gregor (0+1+0+1). Stále pouze devatenáctiletý biatlonista zastřílel z českého kvarteta nejlépe a dobrou výkonnost ukázal i na trati. Totéž lez říci i o Veronice Novotné (1+0+0+1) možná překvapivě nejlepší z českých juniorek v závodě na 12,5 km.

Pod zlatý německý double se podepsali Leonhard Pfund a Julia Tannheimerová, dívka se zkušenostmi z lednového Světového poháru v Ruhpoldingu.

Jan Gregor, ve vytrvalostním závodě nejlepší z českých juniorů

Jak si vedli další Češi?

V závodě juniorů se dlouho vysoko držel i Petr Hák (0+1+0+2), který však nezvládl závěrečnou položku a přišel o umístění v první dvacítce. V cíli byl nakonec 33. v pořadí. Také Luděk Abrahám (1+1+1+3) neustál tlak čtvrté položky a po třech chybách se propadl až do čtvrté desítky na 36. příčku. Závod se nevyvedl ani Jiřímu Blahovi (0+3+1+2), jenž obsadil 74. místo.

Mezi juniorkami měl mít český tým opory zejména v Kateřinách Pavlů (1+0+2+0) a Gotvaldové (1+0+0+3). Obě však udělaly chyby na střelnici, a také na trati dokáží být silnější. Nakonec z toho pro ně byla 27. resp. 31. pozice. Lence Bártové (1+1+2+0) parodoxně vyšla až poslední položka, ale ani ta jí nepřinesl lepší než 42. příčku.      

Veronika Novotná na uměleckém snímku Igora Stančíka

Pohledem trenérů

Jan Burian (junioři)

„Honza Gregor zaslouží pochvalu. Zvládl střelbu, a také na trati podal konstantní výkon. Až mě mrzí, že startoval tak vzadu a měl už horší podmínky… Vzhledem ke svému věku, juniorem bude ještě další dvě sezóny, ukázal perspektivu. Luděk Abrahám bohužel na střelnici nedokázal využít nižšího startovního čísla a kvalitní tratě, po které ještě běžel. Šest chyb je prostě moc.  Petr Hák si pokazil závod závěrečnou položkou a Jirka Blaha poznal, jak se závodí na světové úrovni. Byla to pro něho velká škola.“  

Jindřich Šikola (juniorky)

„Mám být upřímný? Pro mě je vystoupení našich holek zklamáním. Nedařilo se jim střelecky ani běžecky. Umí toho mnohem více, než dnes předvedly. Jedinou výjimkou je Veronika Novotná, která slušně zastřílela a s vysokým startovním číslem si dobře počínala i na těžké trati. Za mne to v neděli moc nezvládli ani pořadatelé, kteří trať vůbec neošetřili. Holky s vyššími čísly měly nesrovnatelně horší podmínky. Myslím, že závod měl do regulérnosti daleko. To samozřejmě neomlouvá, průměrný až podrůměrný výkon zbývající naší trojice.“

Luděk Abrahám byl na trati šestý nejrychlejší, ale ta závěrečná stojka…

Výsledkový servis

Vytrvalostní závod juniorů

Analýza

Vytrvalostní závod juniorek

Analýza

Tomáš Hermann

Foto pro Český biatlon: Igor Stančík (SVK)