Závodnícký maratón v Otepää. Dorostenka Ilona Plecháčová 10. v hromadném závodě "60"

29. února, 2024

Byl to ve čtvrtek v estonském Otepää závodnický maratón. Celodenní programu MSJ&D vyplnily hromadné závody pro 60 startujících všech věkových kategorií – dorostenců, dorostenek, juniorů a juniorek. Nejlepší české výsledky: 10. dorostenka Ilona Plecháčová (1+0+0+2), 12. dorostenec Vladimír Kocmánek (0+2+1+1), 14. junior Luděk Abrahám (2+1+1+0), 17. dorostenec Tomáš Sucharda (0+0+1+1), 18. junior Petr Hák (0+0+2+1).

Jak si vedli další Češi?

Dorostenky, 9 km: 24. Heda Mikolášová (2+0+3+2), 33. Valerie Křížová (0+0+0+0), 47. Agáta Moskvová (0+2+0+3)

Dorostenci, 12 km: 47. David Eliáš (3+2+1+1), Lukáš Kulhánek se nekvalifikoval

Juniorky, 9 km: 25. Kateřina Pavlů (1+0+1+0), 33. Lenka Bártová (0+0+2+0), 25. Kateřina Gotvaldová (0+1+2+1), 46. Veronika Novotná (1+0+2+2)

Junioři, 12 km: 47. Jan Gregor (2+2+1+0), Jiří Blaha se nekvalifikoval

Ilona Plecháčová

Pohledem trenérů

Jan Burian (dorostenci a junioři)

„Dvě umístění do dvacítky mezi dorostenci hodnotím kladně. Vláďova 12. pozice je výsledkem, pro který si sem přijel. Samozřejmě dvojka vleže ho mrzí a mě taky. Tomáš Sucharda dnes mile překvapil. Podal tady asi svůj nejlepší běžecký výkon a střelbu zvládl kvalitně. David zažil hned dva pády za sebou. Nejprve se mu vůbec nepovedla úvodní ležka, a pak navíc ve sjezdu vyletěl úplně mimo trať. Měl velké štěstí v tom, že se nezranil ani nezničil lyže nebo zbraň.  

Junioři… Junioři. Není to špatné, ani to není žádná bomba. Skončit do Top 20 má svoji kvalitu. Luďa, který výborně běžel, vstoupil do závodu dvojkou, a to není dobré. Sám to ví. Proto bude asi méně spokojený než Petr, který má za sebou nejlepší závody tady na MSJ a snad se dobře naladil na štafety. Honza si odstřelil výsledek už při ležkách “

Vladimír Kocmánek

Jindřich Šikola (dorostenky a juniorky)

„Pocity mám takové rozpolcené. Heda byla opět skvělá běžecky. Na trati nejrychlejší. Ale to její vlastní chtění ji brzdí. Bude se muset naučit pracovat jak se závodní taktikou, tak se svojí psychikou. Když se však ohlédne zpět za celou zimou, musí být nadmíru spokojená. Z každé velké akce, které se zúčastnila, má medaili. To je úžasné. Myslím, že Ilča trochu pošilhávala po elitní šestce. Ale po nemoci není stále v Top formě a dnes jí ani neprospělo přílišné soustředění na střelbu. Valerie mě potěšila nulou. Je dobře, že střelecky se vrátila do formy. Agáta byla trochu zbrklá, ale její výkony se mi tady v Otepää libí, zvláště když si uvědomím, že to je její první velká mezinárodní akce.

Juniorkám nemá co vyčíst. Zajely to, na co po svých nemocech momentálně měly. Poznaly, jak se konkurence neustále zlepšuje – zrychluje a zpřesňuje. Dát položku za dvě je prostě špatně. Startovní pole je rázem pryč. Pozorně jsem tady sledoval Nory a Norky. Jsou úplně někde jinde. Třeba jejich střelba. Ta je na úrovni Světového poháru jak přesností, tak rychlostí. Je to pro nás velké poučení a výzva.“  

Vlarie Křížová (vlevo) a Agáta Moskvová

Výsledkový servis

Hromadný závod dorostenců „60“, 12 km

Analýza

Hromadný závod dorostenek „60“, 9 km

Analýza

Hromadný závod juniorů „60“, 12 km

Analýza

Hromadný závod juniorek „60“, 9 km

Analýza

Petr Hák

Další program

Tomáš Hermann

Foto pro Český biatlon: Igor Stančík (SVK)