Závěrečný hromadný start v Canmore vyšel nejlíp Voborníkové

19. března, 2024

Hned čtyři české biatlonistky se zúčastnily finále Světového poháru. V hromadném startu v Canmore si vedla nejlépe 16. Tereza Voborníková, které stejná pozice patří i v celkovém hodnocení.

Report

I v závěrečném závodě sezóny ukázala Markéta Davidová skvělou běžeckou formu, ale šanci na dobrý výsledek ji vzaly tři chyby na obou stojkách. S celkem sedmi chybami a sedmým běžeckým časem dojela jako poslední z českých reprezentantek na 26. místě.

Makula se žene před soupeřky

To Tereza Voborníková udělala po jedné chybě na obou ležkách, naopak stojky zvládla bezchybně. Obsadila 16. místo, což je její druhý nejlepší výsledek v hromadném startu.

„Oproti loňsku jsem se hodně posunula. Měla jsem vyrovnanější výsledky a v posledním trimestru jsem zajela všechny závody do dvacítky. Z toho mám asi největší radost. I to konečné umístění mě moc těší,“ usmívala se po posledním závodě sezóny Terka.

Tady ještě Lucie Charvátová před Terezou Voborníkovou

Slušně zajela hromadný start i 22. Jessica Jislová, která obkroužila tři trestná kola. Čtyři chyby na třetí střelecké zastávce nepustily výš než na 24. místo Lucii Charvátovou.

Jess předvedla na trati lepší výkon než v předešlých závodech

Vítěznou tečku za sezónou udělala Francouzka Lou Jeanmonnotová, její krajanka Gilonne Guigonnatová zase vybojovala životní třetí místo. Maximum ve Světovém poháru si vylepšila i Němka Janina Hettichová-Walzová.

Hromadný start mužů, který se jel bez české účasti, suverénně ovládl Nor Johannes Thingnes Bø před svým parťákem Johannesem Dalem-Skjevdalem. Třetí příčku zabral Emilien Jacquelin z Francie.

V Canmore byla opět spousta českých fanoušků

Co to znamená?

Premiérový velký křišťálový glóbus zvedla nad hlavu Italka Lisa Vittozziová, která o 23 bodů porazila Lou Jeanmonnotovou. Francouzka si zase zajistila malý křišťálový glóbus za hromadné starty.

Tereza Voborníková skončila v celkovém hodnocení 16., nejvýš v kariéře. Navíc byla třetí nejlepší mezi biatlonistkami do 25 let. Markétě Davidové patří celkové 18. místo, Jessice Jislové 26. místo a Lucii Charvátové 32. místo.

Velký křišťálový glóbus mezi muži měl už před posledním závodem jasný Johannes Thingnes Bø. K tomu si zajistil malý křišťálový glóbus za hromadné starty. Michal Krčmář obsadil celkovou 28. příčku.

Výsledkový servis

Příští závod

Příští sezóna začne 30. listopadu smíšenými štafetami ve finském Kontiolahti.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík