Snad nebude chumelit. České biatlonisty čeká soustředění v Anterselvě a Pokljuce

10. října, 2020

Kulisy jabloneckého areálu vymění čeští biatlonisté na dva týdny za alpská panoramata. Muži v neděli vyráží do slovinské Pokljuky, ženy čeká cesta do italské Anterselvy.

Na Ještědu nejlepší Václavík a Davidová

Tento týden trénovala česká reprezentace v Jablonci nad Nisou s tím, že si všichni jeden den odskočili na Ještěd. Ženy absolvovaly náročný výjezd v úterý, muži ve pátek. Trenéři o výjezdu mluví jako o kvalitním tréninku, závěry z něj vzhledem k nepříznivému počasí dělat nechtějí.

„Nemůžeme to úplně srovnávat s červnovým výjezdem. Lilo, byla mlha, mokrá silnice, vítr. Holky jely pomaleji, kromě Lucky, která se trochu zlepšila. Nejrychlejší opět byla Makula, za ní Lucka, Jess a Evča,“ popsal výjezd na Ještěd asistent trenéra žen Jiří Holubec.

O moc lepší počasí neměli ani muži, jak dokládají slova trenéra Ondřeje Rybáře. „Podmínky byly jiné než na jaře, ale u většiny kluků došlo ke zlepšení. Taky nám pršelo a silnice klouzala. Vyhrál Adam, druhý byl Bimbo, třetí Křupas a čtvrtý Kuba, na kterém byl ještě znát nedělní závod.“ Rybář měl na mysli MČR v běhu na lyžích, kde Štvrtecký vybojoval stříbro (více zde).

Mužská část reprezentace musela kvůli bezpečnosti trochu pozměnit plány. „Původně jsme měli jet lyžovat do haly v Oberhofu. To jsme ale zrušili, abychom eliminovali možnou nákazu v uzavřeném prostoru. Místo toho jsme využili běžecký pás v Jablonci, kde jsme pracovali na technice a provedli spiroergonomická vyšetření,“ prozradil Rybář.

Opět do zahraničí

Český tým čeká v neděli cesta na další vysokohorská soustředění, kvůli kterým museli všichni projít testy na Covid-19. Ženské kvarteto doplní v italské Anterselvě opět Tereza Voborníková a Tereza Vinklárková.

Jaká bude náplň tréninkového bloku, který potrvá do 25. října? „První tři dny budou mírnější, pak ale určitě půjdeme do rychlosti. Dáme si i nějaké výjezdy. Uvidíme, co nám dovolí počasí. Má tam padat déšť se sněhem. Pro jistotu si bereme i lyže,“ říká Holubec.

Muži vyrážejí do slovinské Pokljuky. Ve středu se k nim přidají i junioři, kteří dokončují tréninkový blok v Letohradu. Soustředění by mělo trvat až do 28. října.

I Rybáře trochu straší předpověď počasí. „Půjde o standardní poslední soustředění před sněhem. Trochu se bojíme toho, že bude chumelit. Nejhorší je, když něco napadne nebo namrzne asfalt a pak nemůžeme ani na lyže, ani na kolečkové lyže. Pak je to víc o běhu, což úplně nevadí. I tak doufám, že počasí vyjde, chtěli bychom absolvovat několik komplexních tréninků na kolečkových lyžích.“

Pokud to situace dovolí, tak začátkem listopadu už by reprezentanti měli vyrazit do Norska za sněhem.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík