Čeští biatlonisté si zazávodí s Nory a Francouzi. Ve Sjusjøenu je čekají sprinty a hromadné starty

12. listopadu, 2021

České biatlonisty čekají o víkendu první závody sezóny. V norském Sjusjøenu si ověří svou formu ve srovnání s norským a francouzským týmem, ale zároveň se utkají o nominaci na úvodní závody Světového poháru.

Češi otevírali sezónu ve Sjusjøenu už před dvěma lety. Tehdy se ve sprintu zadařilo sedmému Adamu Václavíkovi a desáté Evě Puskarčíkové. Hromadný start zase vyšel šesté Markétě Davidové.

I loni měl český tým vyrazit do Norska, kvůli covidu-19 ale musel změnit plány a závěrečnou přípravu přesunout do Idre. Tam se v testovacích závodech prosadili na stupně vítězů Tomáš Mikyska, Ondřej Moravec a už zmíněná Markéta Davidová.

Ta oceňuje, že i letos bude mít před startem sezóny porovnání se soupeřkami. „Je fajn si takhle před sezónou zazávodit a udělat si takovou předpremiéru. Na druhou stranu si nemyslím, že by to mělo bůhví o čem vypovídat. Spíš jde o to, aby si to každý vyzkoušel a nešel tak nervózní do prvních závodů Světového poháru,“ myslí si mistryně světa z Pokljuky.

Na startu sobotních sprintů nakonec bude osm českých mužů a stejný počet žen. „Původně jsme počítali i s Jonášem Marečkem. Měl s námi být už na prvním soustředění v Sjusjøenu, ale nakonec přijel až teď v pondělí s juniorském týmem a s ním i pokračuje v přípravě,“ vysvětluje asistent trenéra mužů Aleš Ligaun.

Zatím není jasné, jak to bude s českými reprezentanty v nedělních hromadných startech. Muži pojedou dva závody, A a B. V závodě A se představí 40 nejlepších, což umožňuje 40stavová střelnice v Sjusjøenu. Do závodu B zasáhne 80 biatlonistů s tím, že druhá polovina si dá před první střelbou dva okruhy. Ženy pojedou najednou s tím, že nejprve odstartuje 40 nejlepších a zbytek bude následovat s odstupem minuty a půl.

Čeští biatlonisté budou zároveň bojovat o nominaci na úvodní závody Světového poháru. Nominaci se blíže věnujeme v tomto článku.

Závody vysílá živě NRK a můžete je sledovat na tomto odkazu. K dispozici jsou i online výsledky.

Sobota 11:40 – Sesongstart Skiskyting – sprint žen

  • Česká čísla: 5 Lucie Charvátová, 8 Klára Lejsek, 18 Eva Puskarčíková, 20 Tereza Voborníková, 22 Jessica Jislová, 28 Eliška Teplá, 36 Tereza Vinklárková, 62 Markéta Davidová
  • Startovní listina
  • Online výsledky

Sobota 13:55 – Sesongstart Skiskyting – sprint mužů

  • Česká čísla: 7 Adam Václavík, 13 Tomáš Krupčík, 29 Jakub Štvrtecký, 32 Milan Žemlička, 38 Vítězslav Hornig, 50 Mikuláš Karlík, 78 Michal Krčmář, 83 Tomáš Mikyska
  • Startovní listina
  • Online výsledky

Nedělní program

  • 10:45 – Hromadný start mužů B
  • 12:30 – Hromadný start žen
  • 14:15 – Hromadný start mužů A

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík