Čeští biatlonisté budou v Oberhofu a Ruhpoldingu hájit 10 účastnických míst na ZOH

03. ledna, 2022

Závody Světového poháru v Oberhofu a Ruhpoldingu definitivně rozhodnou o tom, jak si jednotlivé týmy rozdělí účastnická místa na Zimních olympijských hrách v Pekingu 2022. Český tým zatím plní cíl sportovního ředitele Ondřeje Rybáře a drží 5 míst pro muže i pro ženy.

Olympijská kvalifikaci běží od minulé sezóny a vyvrcholí 15. ledna. Její pravidla jsme podrobně rozebrali v tomto článku.

Počítat se ještě budou oba lednové sprinty, závody smíšených dvojic a štafet v Oberhofu a štafety v Ruhpoldingu. Čeští muži a ženy drží momentálně v žebříčku olympijské kvalifikace 10. příčku, která jako poslední zaručuje 5 míst pro Peking. 

Teoreticky jim může stačit i současný bodový zisk, ideálně by ale měli v Oberhofu a Ruhpoldingu pár bodů přidat. 

Ženy: 10. místo, náskok 47 bodů

České ženy vstupovaly do sezóny z 11. příčky, ale první trimestr zvládly mnohem lépe než Švýcarky a posunuly se na potřebné 10. místo. Náskok 47 bodů jim ale zatím nedává jistotu.

Žebříček olympijské kvalifikace žen

V tabulce jsou zeleně označené bodové zisky, které týmy připisovaly v této sezóně, resp. jimi přepisovaly výsledky z minulé sezóny. U Švýcarek vidíme, že vylepšily pouze jeden výsledek ze štafety, to Češky přičítaly body už třikrát.

Největší rezervu mají svěřenkyně Egila Gjellanda ve smíšené štafetě (105 bodů za 11. místo) a dvojicích (80 bodů za 16. místo). Naopak pro Švýcarsko bude o dost těžší vylepšit v mixech 6. (145 b) a 7. místo (135 b). Ale zase ve štafetě by například 6. příčka švýcarských žen znamenala zlepšení o 60 bodů. Dost možná se bude rozhodovat až do posledního závodu, kterým je právě štafeta v Ruhpoldingu.

Muži: 10. místo, náskok 76 bodů

Čeští muži dál hájí náskok před Slovinci, nyní mají k dobru 76 bodů. Oběma týmům první trimestr tolik nevyšel, zlepšily si pouze jeden výsledek z minulé sezóny. V případě velmi povedených závodů by ještě mohla zlobit Kanada, které se v aktuálním ročníku daří. Kanaďani stáhli ztrátu na český tým na 173 bodů.

Žebříček olympijské kvalifikace mužů

„Stěžejní bude podle mého názoru Oberhof, protože nám chybí nejvíc bodů z mixů. Tyhle závody nás můžou uklidnit, nebo naopak ještě víc znervóznit,“ ví Ondřej Rybář. Dobře na tom nejsou v mixech ani Slovinci (16. místo a 80 bodů, 13. místo a 95 bodů), ty ale znevýhodňuje slabší tým žen.

Malou výhodu mají Češi ve štafetě, kde mohou vylepšit 9. příčku (230 b), zatímco Slovinci 8. (250 b). Hodně může pro obě strany znamenat i povedený sprint.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík