Světový pohár v Oberhofu začne kvůli špatnému počasí až v pátek. Do české sestavy se vrací Hornig a Vinklárková

05. ledna, 2022

Už ve čtvrtek měl sprintem mužů odstartovat Světový pohár v německém Oberhofu. Kvůli nepříznivému počasí se ale oba sprinty pojedou až v pátek. Celý český tým přicestoval do Německa v úterý.

Změna programu v Oberhofu

Muži měli původně do Oberhofu odcestovat už v pondělí, ale kvůli špatné předpovědi počasí odjezd posunuli. Udělali dobře, protože na úterý plánovaný oficiální trénink se uskuteční až ve čtvrtek.

Pořadatelům zkomplikovala přípravu tratí obleva. V noci na středu se ale ochladilo a napadlo pár centimetrů sněhu. Teplota by měla vydržet pod nulou až do konce týdne.

Pořadatelé čekali právě na příchod studenější fronty, aby na středu připravili alespoň 1,5 km dlouhý okruh pro první tréninky. Ve čtvrtek, kdy se podle nového harmonogramu mají uskutečnit oba oficiální tréninky, už by měly být k dispozici i okruhy o délkách 2,5 km a 3,3 km.

Jak vypadá česká nominace?

Nominaci opět trochu zkomplikoval covid-19. V karanténě se nyní nachází Mikuláš Karlík a Tereza Voborníková, se kterými trenéři pro Oberhof počítali.

Voborníkovou v sestavě nahradila Tereza Vinklárková, Karlíka zase Milan Žemlička. Toho původně vystřídal Vítězlav Hornig, který obsadil ve sprintu na IBU Cupu v rakouském Obertilliachu 16. příčku, což je dosud nejlepší výsledek českých mužů v této sezóně.

„Víťa na IBU Cupu v Obertilliachu ukázal, že po nachlazení nabírá formu. Jako spolehlivého střelce bychom ho rádi vyzkoušeli v závodě smíšených štafet nebo dvojic. Na IBU Cupu si nevedl špatně ani běžecky. Ale samozřejmě uvidíme, jak dopadne sprint,“ zamýšlí se trenér mužů Ondřej Rybář.

A co olympiáda?

Právě závody smíšených štafet a dvojic můžou být klíčové pro olympijskou kvalifikaci. Aktuální pozici českých mužů a žen rozebíráme tady.

Nejde jen o to, jestli český biatlon bude moct vyslat do Pekingu 5 mužů a 5 žen, ale také o obsazení těchto míst.

„O místa na olympiádě se bude bojovat nejen v Oberhofu, ale i na IBU Cupu v Osrblí. Každý si může dobrým výsledkem říct o nominaci na olympiádu,“ říká Rybář.

Na IBU Cupu by měli startovat další tři uchazeči o olympiádu Tomáš Krupčík, Tomáš Mikyska a Jonáš Mareček. Po Oberhofu a prvním týdnu v Osrblí může dojít ke změnám v sestavách.

„V Anterselvě už musí být rozhodnuto, kdo pojede na olympiádu,“ upozorňuje Ondřej Rybář.

Některé týmy (Norsko, Švédsko nebo Rusko) se rozhodly vynechat jeden díl Světového poháru před olympiádou, česká reprezentace to ale podle svého sportovního ředitele v plánu nemá.

„Kvůli postavení v Poháru národů si nemůžeme dovolit vynechat celý díl Světového poháru. Stejně bychom se kvůli aklimatizaci museli připravovat ve vysoké nadmořské výšce, což ale splňuje i Anterselva. U těch nejlepších můžeme zvážit vynechání jednotlivých závodů, ale uvidíme, jak na tom budou,“ dodává Rybář.

Česká nominace na Světový pohár v Oberhofu

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Tereza Vinklárková

Muži: Vítězslav Hornig, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík, Milan Žemlička

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík