Mistrovství světa Oberhof 2023 - předzávodní přehled

08. února, 2023

V německém Oberhofu dnes začíná 53. mistrovství světa v biatlonu. Poprvé v novodobé historii nebude součástí Světového poháru, ale pořád se bude bojovat o důležité body do Poháru národů. V první řadě však půjde o cenné kovy. Jeden, ten nejcennější, obhajuje Markéta Davidová.

Týmové novinky

Už před týdnem přijeli do dějiště mistrovství světa čeští servismani, aby si dostatečně osahali místní sníh. Sportovci se k nim přidali v neděli, poprvé trénovali v pondělí. A přivítala je pro Oberhof klasická mlha.

Servisu pomáhají v Oberhofu i trenéři

V úterý bylo naopak počasí takřka ideální, dokonce svítili sluníčko. Poměrně příznivá je i předpověď na zbytek týdne. Na jeho konci by se ale mělo oteplovat a příští týden už hrozí i déšť.

Klasický Oberhof

Na místě jsou zatím jen tři české ženy. Ve středu se k týmu připojí Eliška Václavíková, kterou následně ve čtvrtek čeká první trénink a v pátek už debut na mistrovství světa.

O zdravotních problémech Jessicy Jislové už jsme psali. První týden světového šampionátu určitě nestihne. Trenéři věří, že by ji mohli využít už ve vytrvalostním závodě nebo aspoň ve štafetě.

Při absenci Jess byla Terka jasnou volbou trenérů pro smíšenou štafetu

V případě potřeby by se k týmu mohla připojit i Tereza Vinklárková a záložní variantou pro štafetu by mohla být i juniorka Tereza Jandová, která nyní absolvuje IBU Junior Cup v Estonsku.

Šampionát byl oficiálně zahájen v úterý večer. Českou vlajku na zahajovacím ceremoniálu nesla bronzová medailistka ze světového šampionátu v roce 2020 Lucie Charvátová. Zaplněné náměstí v Oberhofu si kromě ní užili i trenéři a sportovci, kteří ve čtvrtek ještě nezávodí.

Co byste měli vědět?

  • Markéta Davidová obhajuje zlato z vytrvalostního závodu na Pokljuce. Proto může český tým v této disciplíně nasadit pět závodnic.
  • Davidovou čeká čtvrtý světový šampionát. Na těch předešlých třech byla vždycky minimálně jednou v elitní desítce.
  • Osmá žena Světového poháru má jistou účast v hromadném startu, stejně jako patnáctý Michal Krčmář. Druhou patnáctku určí výsledky na mistrovství světa.
  • Krčmář absolvuje osmý světový šampionát v řadě. Pokaždé byl členem štafety a se svými parťáky vybojoval čtvrté, páté a dvě šestá místa.
  • Maximem Michala Krčmáře na mistrovství světa je páté místo z vytrvalostního závodu v Oslu v roce 2016. O rok později v Hochfilzenu byl ve stejné disciplíně šestý.
  • Davidová a Krčmář mají bronzovou medaili ze smíšené štafety z Anterselvy 2020.
  • Na stejném šampionátu vybojovala životní bronz ve sprintu Lucie Charvátová. Tam byla také součástí čtvrté štafety, stejně jako Jessica Jislová.
  • Jislová má za sebou pět světových šampionátů a ve všech případech dostala důvěru pro štafetu. Jejím nejlepším individuálním výsledkem je 41. místo ze sprintu v Oslu.
  • Adam Václavík absolvoval na světových šampionátech tři závody. Nejlépe dojel 34. ve sprint v Hochfilzenu 2017.
  • Premiéra na mistrovství světa čeká Jonáše Marečka, Tomáše Mikysku a Elišku Václavíkovou. První start zapíše i Tereza Voborníková, která byla před dvěma lety na Pokljuce jen v roli náhradnice.
Dva debutanti na mistrovství světa, Jony a Mikys

Řekli před závody

Markéta Davidová: „Na soustředění v Ridnaun mě to bavilo. Už to nebylo o té velké dřině, co děláme v létě nebo na podzim. Bylo to spíš oddechové soustředění se dvěma nebo třemi těžšími tréninky. Ty si myslím, že jsme zvládly, jak jsme měly, tak uvidíme. Řekla bych, že atmosféra mistrovství světa na mě dolehne až s prvním závodem. Asi nikdo vám neřekne, že má rád Oberhof. Ani já ho nemám vyloženě ráda, ale ještě to jde. (smích)“

Vysvitlo sluníčko a Makula se usmívala

Michal Krčmář: „Vnímám to jako další závod. Letos mi nějak nepřijde, že by bylo mistrovství světa v něčem jiné. Já jsem nervózní před každým startem. Ale je to zdravá nervozita, kterou kdyby člověk neměl, tak by to nebylo dobře. Budu brát podmínky, které přijdou. Myslím si, že za těch čtrnáct dní se protočí. Zatím je to lyžování za odměnu. Tratě jsou samozřejmě těžké, kopce nepříjemné, ale pro každého stejně prudké. Dnes byla střelnice vlídná, tak uvidíme, co v dalších dnech.“

Bimbo po rozhovoru s reportérem České televize Petrem Kubáskem

Komentář trenéra žen Egila Gjellanda si můžete přečíst tady, komentář trenéra mužů Michaela Málka zase tady.

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Oberhofu

Muži

  • Michal Krčmář (8. místo, stíhací závod 2018)
  • Jonáš Mareček (individuální premiéra)
  • Tomáš Mikyska (64. místo, sprint, 2021)
  • Jakub Štvrtecký (35. místo, stíhací závod 2021)
  • Adam Václavík (17. místo, sprint 2017)

Ženy

  • Markéta Davidová (7. místo, sprint 2021)
  • Lucie Charvátová (27. místo, hromadný start 2020)
  • Jessica Jislová (20. místo, sprint 2022)
  • Eliška Václavíková (premiéra)
  • Tereza Voborníková (84. místo, sprint 2020)

Program závodů

8. 2. – 14:45 – smíšená štafeta
10. 2. – 14:30 – sprint žen
11. 2. – 14:30 – sprint mužů
12. 2. – 13:25 – stíhací závod žen
12. 2. – 15:30 – stíhací závod mužů
14. 2. – 14:30 – vytrvalostní závod mužů
15. 2. – 14:30 – vytrvalostní závod žen
16. 2. – 15:10 – smíšená štafeta dvojic
18. 2. – 11:45 – štafeta mužů
18. 2. – 15:00 – štafeta žen
19. 2. – 12:30 – hromadný start mužů
19. 2. – 15:15 – hromadný start žen

Predictor Challenge

Chcete si ještě víc užít sledování mistrovství světa v biatlonu? Zapojte se do oficiální tipovací hry Biathlon Predictor Challenge. Hlavní výhrou je VIP biatlonový víkend. Speciálně pro české fanoušky dáváme do hry i startovní číslo z mistrovství světa s podpisy všech našich reprezentantů. Stačí se zapojit do komunity Czech Biathlon, kde navíc můžete poměřit síly s Evou Puskarčíkovou nebo Ondřejem Moravcem.

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík