Češi v akci, 9. 3. – V Östersundu se jedou poslední vytrvalostní závody sezóny

09. března, 2023

Ve švédském Östersundu se dnes bude rozhodovat o křišťálových glóbech. Osmé kolo Světového poháru totiž zahájí poslední vytrvalostní závody sezóny.

> Předzávodní přehled s novinkami z českého týmu, ohlasy biatlonistů a programem

Nedá se očekávat, že by dnes v Östersundu bylo tepleji než pět stupňů pod nulou. Závodníci se obávají přemrzlého, tupého sněhu, na kterém to moc nejede.

Na další nástrahu upozorňuje Michal Krčmář. „Vítr tu různě zesiluje a zeslabuje. Člověk bude muset být ostražitý.“

Michalu Krčmářovi první vytrvalostní závod sezóny v Kontiolahti vyšel, skončil v něm 13. V tom druhém, v Ruhpoldingu, byl dokonce 8.

Spolu se svými parťáky by dnes mohl využít absence několika velkých jmen. Bratři Bøovi, Lægreid, Samuelsson nebo Fillon Maillet jsou nemocní a na start se nepostaví.

Ti nejlepší závodníci volili první startovní skupinu a na Markétu Davidovou dnes připadlo neoblíbené číslo jedna. V Kontiolahti byla v individuálu sedmá, v Ruhpoldingu osmnáctá.

Navíc poslední vytrvalostní závod v Östersundu na začátku sezóny 2021/22 vyhrála a oblékla se do žlutého trikotu. „Trošku se toho bojím, protože už je konec sezóny a těch závodů je dost. Ještě letos jeden dlouhý závod přidali, takže je to větší dávka kilometrů než loni. I ten program tady je náročný. Dlouhý závod a masák. Bude to bolavé,“ předpokládá Makula.

Výsledky vytrvalostního závodu rozhodnou o účastnících nedělních hromadných startů. „Řekl bych, že dostat se do masáku z jednoho závodu je o kus jednodušší. A tím, že je to vytrvalostní, tak jak se říká, stačí se trefit,“ dodává trenér mužů Michael Málek.

13:15 – Světový pohár – vytrvalostní závod žen

16:20 – Světový pohár – vytrvalostní závod mužů

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík