Pokljuka v kostce: Davidová na pódiu a rozdílné osudy vládců minulé sezóny

11. prosince, 2018

Po každém dílu Světovém poháru vám budeme servírovat souhrn toho nejzajímavějšího, co se v daném středisku odehrálo. Ve slovinské Pokljuce to z českého pohledu byla životní jízda Markéty Davidové. Biatlonový svět pak sledoval trápení Martina Fourcada a naopak spanilé výkony Johannese Bøho a Kaisy Mäkäräinenové. Co dalšího úvodní podnik Světového poháru přinesl?

Výsledkový přehled

  • Smíšené dvojice: 1. Norsko (Brunová-Lieová, Birkeland), 2. Rakousko (Hauserová, Eder), 3. Ukrajina (Merkušynová, Tyščenko) – 10. Česká republika (Puskarčíková, Šlesingr)
    Report a výsledky
  • Smíšená štafeta: 1. Francie (Bescondová, Braisazová, M. Fourcade, Desthieux), 2. Švýcarsko (E. Gasparinová, Häckiová, Weger, Finello), 3. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Windisch, Hofer) – 14. (Vítková, Davidová, Krupčík, Krčmář)
    Report a výsledky
  • Vytrvalostní závod mužů: 1. M. Fourcade, 2. Kühn, 3. Eder – 15. Krčmář, 30. Moravec, 41. Šlesingr, 57. Krupčík, 85. Václavík
    Report a výsledky
  • Vytrvalostní závod žen: 1. Džimová, 2. Hojniszová, 3. Davidová – 26. Puskarčíková, 38. Vítková, 74. Jislová, 81. Charvátová
    Report a výsledky
  • Sprint mužů: 1. J. Bø, 2. Guigonnat, 3. Loginov – 10. Krčmář, 20. Moravec, 47. Šlesingr, 50. Krupčík, 69. Václavík
    Report a výsledky
  • Sprint žen: 1. Mäkäräinenová, 2. Wiererová, 3. Braisazová – 22. Puskarčíková, 31. Jislová, 32. Davidová, 47. Vítková, 86. Charvátová
    Report a výsledky
  • Stíhací závod mužů: 1. J. Bø, 2. Fillon Maillet, 3. Loginov – 17. Krčmář, 23. Moravec, 50. Krupčík
    Report a výsledky
  • Stíhací závod žen: 1. Mäkäräinenová, 2. Wiererová, 3. P. Fialková – 35. Puskarčíková, 40. Vítková, 49. Davidová, 55. Jislová
    Report a výsledky

O čem se mluvilo

Rychlá a konečně i přesná Davidová

Ještě nikdy v kariéře nestřílela Markéta Davidová ve čtyřpoložkovém závodě lépe než v Pokljuce. Jejím maximem byly tři chyby v olympijském masáku v Pchjongčchangu. Teď se ve vytrvalostním závodě dopustila jediného omylu a v kombinaci se čtvrtým běžeckým časem to stačilo na životní třetí příčku.

Ve sprintu 21letá biatlonistka naznačila, že nemusí jít o výstřel do tmy, jak sama uvedla. Běžecky byla pátá nejlepší a nakonec ani bilance 1+1 nebyla v kontextu minulých sezón (nebo střeleckého výbuchu v úvodní smíšené štafetě) žádnou tragédií.

Zdá se, že zbraň už Markétě odpustila, že ji nechala pomalovat jednorožci.

Fourcadova krize

Výhrami ve smíšené štafetě a vytrvalostním závodě zahájil sezónu Martin Fourcade, ale už na 20kilometrové distanci nebyl jeho běžecký projev ideální. Ve sprintu pak 24. místem zajel nejhorší výsledek za dva a půl roku a špatně rozjetou stíhačku ani nedojel.

Už po sprintu zmiňoval, že se necítí dobře a že ho zřejmě nepodržely ani lyže. Přitom si Fourcade před začátkem sezóny tak pochvaloval přípravu pod novým koučem, bývalým běžcem na lyžích Vincentem Vittozem.

Náš fotograf Petr Slavík dal na Instagram hezkou sérii fotek Martina Fourcada a nazapomněl ho označit. Úplně nás nepřekvapí, pokud v Hochfilzenu Francouz svou holí Petra trochu pohladí.

Neúnavná Kaisa

Mysleli jste si, že Kaisa Mäkäräinenová nebude s blížícími se 36. narozeninami schopná konkurovat mladším biatlonistkám? Omyl. Finka na trati nadělovala soupeřkám ještě víc sekund než obvykle a zároveň sprint i stíhačku zvládla odstřílet s nulou. Závodilo se tedy jen o druhé místo.

Nebýt čtyř chyb na úvodní položce vytrvalostního závodu, tak Mäkäräinenová pojede do Hochfilzenu ve žlutém. Takto ztrácí 13 bodů na Dorotheu Wiererovou, která si z Pokljuky odvezla tři cenné kovy.

Začíná tady cesta za čtvrtým velkým křišťálovým glóbem?

Suverénní i přes tréninkové manko

To Johannes Thingnes Bø po vítězném doublu ve sprintu a ve stíhačce žlutý trikot drží. V létě se mluvilo o tom, že vynechal až příliš týdnů z přípravy, aby mohl bojovat o velký křišťálový glóbus. A výsledek? Johannes je snad ještě rychlejší než kdy předtím. Na druhého Simona Edera si vypracoval náskok 33 bodů. A mimochodem, 35letý veterán dokončil všechny čtyři závody v Pokljuce do 9. místa.

Nor byl nejrychlejší ve smíšené štafetě, ve vytrvalostním závodě i ve sprintu.

Krčmář versus zbraň

Dvakrát ta stejná nepříjemnost potkala v Pokljuce Michala Krčmáře. A pokaždé ho stála pořádnou porci času. Ve vytrvalostním závodě i ve sprintu musel český reprezentant ručně dobíjet po tom, co se mu vzpříčil náboj. Pozitivní bylo, že obě situace psychicky zvládl a z Pokljuky odjel s 92% úspěšností střelby. Vleže neminul ani jednou ze 30 pokusů.

Michal Krčmář se se svou zbraní dvakrát trochu poštěkal, ale jinak jde o harmonický vztah.

Trápení oslavenkyně Vítkové

V neděli oslavila 30. narozeniny, ale dobré výsledky si Veronika Vítková nenadělila. Stejně jako Krčmář sestřílela všechny terče vleže a celkově se mohla chlubit parádní 93,4% úspěšností střelby. Kamenem úrazu byl 57. 68. a 46. běžecký čas v individuálních závodech. Trenéři si však jsou jistí, že je Vítková skvěle připravena v dalších závodech ukáže svou skutečnou sílu.

Doufejme, že už v Hochfilzenu uvidíme Veroniku Vítkovou v obvyklé formě.

Příjezd na střelnici

Pokljuka ukázala po svém návratu do Světového poháru i některá úskalí. Ondřeje Moravce ve stíhacím závodě naštvalo, že při každém příjezdu na střelnici ztrácel oproti biatlonistům vepředu drahocenné sekundy. Jakto?

Na stadion se totiž sjíždí a biatlonisté, kteří jedou vepředu, tak mohou prakticky celou rovinku podél stavů absolvovat ve vajíčku a uspořit síly i cenné sekundy. Naproti tomu závodníci ze středu startovního pole museli většinou zabrzdit hned na začátku střelnice a její zbytek po absolvování střelecké položky odmakat. Recept pro příště? „Být vepředu“, poznamenal Moravec.

Jízdu ve vajíčku až ke střeleckému stavu si Ondřej Moravec ve stíhacím závodě moc neužil.

Hodnocení českých trenérů

Co se povedlo?

Zdeněk Vítek (trenér mužů): „Úspěšnost střelby byla velmi slušná, když pominu Adamovu bilanci ve vytrvalostním závodě. Některé položky byly trochu pomalejší, ale to podle mě půjde nahoru se zvyšující se sebedůvěrou.“

Jiří Holubec (as. trenéra žen): „Nejvíc nás bezpochyby potěšila Markéta. Běžecky je na tom výborně a ve vytrvalostním závodě zvládla i střelbu. Dobré výkony podle mě podávala i Eva. Jessica měla trochu smůlu, pád ji připravil zhruba o 20. místo, což by byl pěkný výsledek. Celkově si myslím, že se holky prezentovaly velmi dobře na střelnici.“

Co se nepovedlo?

Zdeněk Vítek: „Běh se nám od štafet postupně zvedal, ale trochu mě zklamaly časy ve stíhačce. Věděli jsme, že to na prvním svěťáku nebude úplná hitparáda. Přípravu jsme pojali spíš silově, zaměřovali jsme se hodně na zlepšení techniku. Proto věřím, že běžecká výkonnost postupně poroste. Momentálně vše směřujeme k Novému Městu na Moravě. Pokud nám vydrží úspěšnost střelby, mohlo by to být pro diváky hodně zajímavé. Ale pořád je to jen začátek sezóny.“

Jiří Holubec: „Holky se musí zlepšit v běhu, tam jsou zatím značné rezervy. U Veroniky už poslední závod naznačil, že to jde nahoru. Tři kola ve stíhačce jela poměrně slušně, ale těmi zbylými se zase protrápila. Teď to vypadá, že únava ustupuje a v Hochfilzenu to už snad bude dobré.“

Fotofiniš

Pokud už jsme vás unavili množstvím textu, tak tady nabízíme výběr nejzajímavějších momentů z Pokljuky, jak je zaznamenal fotograf Petr Slavík.

Mohl to být závod, který svět neviděl. Nakonec se muži na svých 20 kilometrů pustili o den později. Naštěstí v další dny počasí Pokljuce přálo.

Trať v Pokljuce, zvlášť v sobotu po menší sněhové nadílce, nebyla v úplně ideální kondici.  Viděli jsme řadu pádů, jeden potkal i Jessicu Jislovou. Na snímku ve smíšené štafetě hrdinně bojuje Susan Dunkleeová.

Nejzajímavější finiš? Ten ve stíhacím závodě mužů. Oddechnutí Johannese Thingnese Bøho, který málem ztratil jasnou výhru, šlo možná slyšet až do Česka.

Kdo jako první gratuloval Markétě Davidové k jejímu životnímu úspěchu? No přece její „biatlonová máma“ Eva Puskarčíková.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík