Terka Voborníková procestovala svět, změnila zbraň a investovala do zdraví

01. listopadu, 2022

Před startem Světového poháru dostanou čeští biatlonisté dvě položky otázek. První položka se týká přípravy, druhá položka směřuje k sezóně. Dnes odpovídá Tereza Voborníková.

První položka

Čím jsi dobila baterky?

Baterky jsem nejprve dobíjela v dubnu v Barceloně a Egyptě. Po závodech v Letohradě jsem se ještě podívala do Říma.

Máš nějakou novinku ve vybavení?

Největší novinkou je nová pažba. Věřím, že už jsem si na ni zvykla a přijde zlepšení, i když to tak přes léto nevypadalo. Nově mám také všechny zásobníky vepředu, zbraň je vzadu mnohem víc vyříznutá a nechala jsem si udělat mnohem větší hrušku (úchop). Měla jsem čtyři roky starou zbraň, nechávala jsem si ji dělat ještě jako dorostenka. Chtěla jsem se posunout a vyzkoušet něco nového. Proto je těch změn tolik.

Terka prý jen trošku bojovala s tím, aby zásobníky vepředu dobře vyvážila

Na čem jsi v přípravě nejvíc pracovala?

Snažím se pořád kopírovat tréninkový plán a pak spíš pracovat na věcech okolo. Třeba pracuju hodně s dýchátky, protože mám lehké astma vlivem alergie. To mě trochu limituje. Investovala jsem proto do elektronického dýchátka, se kterým se snažím každý den dýchat. Myslím si, že mě to posouvá. Letos také víc pracujeme s fyzioterapeutkami.

Vybavíš si nejtěžší trénink?

Určitě to je výběh na Bramberk v Jablonci. Ten patří mezi nejhorší tréninky, které každoročně absolvujeme v rámci testů výkonnosti.

Při běžeckém tréninku v Anterselvě

Co ti hrálo v uších během dlouhých tréninků?

Já teď hrozně ráda poslouchám podcasty. Většina z nich je o výživě, kterou studuju. I když teď v létě už jsem toho měla plné zuby a jen co mi skončilo zkouškové, tak jsem všechny výživové podcasty odložila. Hodně poslouchám i rozhovory se známými lidmi nebo Opravdové zločiny.

Druhá položka

S kým budeš bydlet na pokoji?

Doufám, že budu na pokoji nadále s Lůcou, se kterou jsme se docela zabydlely. Vyhovuje nám, že máme podobný denní režim. Chodíme spát v podobnou dobu a rády si přispíme. Myslím si, že se vzájemně tolerujeme a máme si co říct.

Kam se nejvíc těšíš kromě domácího Světového poháru v Novém Městě na Moravě?

Nejvíc se těším asi do Hochfilzenu, tam máme vždycky moc pěkný hotel. A pak se těším do Francie, pokud tam tedy budu závodit. (smích) Mám na Le Grand-Bornand hezké vzpomínky z loňska, dobře se mi tam závodilo.

V Le Grand-Bornand si Terka užila parádní kulisu

Kdo vyhraje Světový pohár?

Myslím, že Marte to letos bude mít těžké. Mohla by vyhrát třeba Makula. (smích) Můj další tip by byla Dzinara Alimbekavová, ale myslím si, že tu v letošní sezónu neuvidíme. Jinak bych si vsadila na ni. A možná ještě na Lisu Vittozziovou.

Kdo v nadcházející sezóně překvapí?

Myslím si, že Mikuláš nás ještě překvapí. A nejenom 5. prosince. (smích)

Doplň: Sezóna pro mě bude úspěšná, když…

Když budu zdravá a když se budu trefovat. To by mohlo přinést solidní výsledky.

Dvě položky otázek

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík