Mikuláš Karlík udělal velké změny na zbrani a už nechce řešit blbosti

27. listopadu, 2022

Před startem Světového poháru dostanou čeští biatlonisté dvě položky otázek. První položka se týká přípravy, druhá položka směřuje k sezóně. Dnes odpovídá Mikuláš Karlík.

První položka

Čím jsi dobil baterky?

Dovčou. Byl jsem s Terkou v Egyptě a pak v Barceloně. Nachodili jsme toho tam strašně moc, takže jsme zároveň vybili i dobili baterky. Válendo na pláži bylo ale taky fajn. (smích)

Na čem jsi v přípravě nejvíc pracoval?

Zkoušel jsem hrozně moc nových věcí. Hrál jsem si s výškou tunelu, s různými závažíčky. Upravovali jsme pažbu. Pod dohledem Matta a Michala jsem toho vyzkoušel hodně a myslím si, že některé úpravy se začaly pozitivně projevovat. Nepracoval jsem jen na materiálu, ale celkově na procesu střelby. A když se podívám tři roky zpátky, jak jsem jezdil, tak si myslím, že jsem se zlepšil i v technice lyžování. Ale pořád na tom musím makat.

Matt Emmons měl Karlose pod drobnohledem

Máš nějakou novinku ve vybavení?

Kromě té zbraně ne. Na ní jsem toho ale změnil fakt hodně. Prakticky jsem osadil nově lauf. Mám nový tunel, dioptr, podložku pod dioptr, závaží, patku i hrušku na stojku. Tak velké změny nejsou běžné, ale já jsem asi už potřeboval velkou změnu. Poloha vestoje nebyla vončo. Od začátku přípravy na tom makám a věřím, že se to začíná projevovat. Samozřejmě to nebude tak, že budu hned střílet nuly, ale budu se snažit dostat ze sebe to nejlepší.

Co ti hrálo v uších během dlouhých tréninků?

Vždycky jsem si pouštěl písničky, loni i podcasty. Letos to byly hlavně ty písničky, ale občas jezdíme s kluky spolu, takže si spolu povídáme. To je taky v pohodě, občas nepotřebuješ, aby ti něco řvalo do uší a spíš si užíváš okolí, kterým zrovna projíždíš.

Vybavíš si nejtěžší trénink?

Rychlé intervaly na soustředění v Anterselvě. Nebyl jsem na tom úplně nejlíp a vyloženě jsem se zničil. Došlo mi už dvě kola před koncem. Předtím jsme zase měli trénink, kdy jsme jeli 30 sekund závodně a 30 sekund normálně. To mi taky dalo zabrat. Absolvoval jsem to u nás v Letohradě, kde jsem ten rychlý úsek jezdil vždycky do kopce. A když to jedeš desetkrát za sebou a třikrát to celé opakuješ, tak už to naakumuluje.

Anterselva dala českým biatlonistům zabrat

Druhá položka

Kam se nejvíc těšíš kromě domácího Světového poháru v Novém Městě na Moravě?

Těším se celkově na závody. Z destinací, kde jsem byl, se mi líbilo v Hochfilzenu a mám také rád Östersund.

Čím si budeš krátit čas na severu?

My toho volného času zase tolik nemáme. Docela dost toho na severu naspím, protože je tam brzo tma. Po obědě vás to tak nějak vezme. Možná budeme pařit nějaké hry a taky budu muset začít dělat něco do školy.

Kdo vyhraje Světový pohár?

Podle mě Johannes. Je to nuda, ale myslím si, že si na konci minulé sezóny odpočinul, bude hladový a pořádně se do toho obuje. Ale fandím každému, kdo se mu bude schopný postavit. Ať to bude Francouz, Nor nebo třeba Čech.

Hledá se nějaký Čech, který se postaví Johannesovi

Kdo v nadcházející sezóně překvapí?

Podle mě bude hodně dobrý Filip Fjeld Andersen. Už předloni udělal velký skok, teď měl dokonce medaili na svěťáku, takže si myslím, že jestli bude pokračovat podobným tempem, tak bude teď schopný vyhrávat.

Doplň: Sezóna pro mě bude úspěšná, když…

Když zůstanu zdravý a když budu spokojený sám se svými výsledky. Nebudu se vázat na to, že chci překonat své loňské výsledky a podobné blbosti. Chci si to užít. Když budu jezdit dobře v IBU Cupu, tak mi to nebude vadit. Když budu jezdit dobře ve Světovém poháru, tak ještě líp.

Dvě položky otázek

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík