Lucie Charvátová mládne po boku Terezy Voborníkové a ladí zbraň za pomoci 3D tiskárny

25. listopadu, 2022

Před startem Světového poháru dostanou čeští biatlonisté dvě položky otázek. První položka se týká přípravy, druhá položka směřuje k sezóně. Dnes odpovídá Lucie Charvátová.

První položka

Čím jsi dobila baterky?

Objevila jsem v sobě, že mě docela baví vařit. Takže jsem během léta kolikrát něco dobrého uvařila nebo upekla.

Máš nějaký nový zvyk nebo zlepšovák?

Jsem pořád stejně stereotypní a věřím ve své zaběhnuté metody. Pořád hodně těžím z přípravy od páté do deváté třídy, kterou mi dal pan trenér Aleš Suk. Dal mi základy funkčnosti tréninku a vždycky, když se trápím, tak se k tomu vracím.

Na letním MČR s jilemnickou kolegyní Aničkou Kulhánkovou

Na čem jsi v přípravě nejvíc pracovala?

Řešila jsem nějaké zdravotní problémy a přípravu začala později. Tím jsem trochu přeskočila objemovou fázi a ač jsem si myslela, že jsem dost „stará“ a mám něco natrénováno v zásobě, tak se ukázalo, že zase tolik ne. Objevily se další potíže s metabolismem, takže jsem strávila dost času po doktorech. Ale jsem ráda, že jsem byla na podrobném vyšetření v IKEMu. Potřebovala jsem dát do kupy hlavně zdraví.

Dlouhodobě se snažím co nejvíc vyhýbat sacharidům, protože vím, že mému tělu nedělají dobře. Jsem dost rezistentní vůči inzulinu, takže je moje křivka glykemie strašně rozkolísaná a tělo na to reaguje špatně. Do budoucna máme obavy z cukrovky.

Máš nějakou novinku ve vybavení?

Jsem ráda, že mám pořád stejné lyže, protože náš nový servis má k Fischerům blízko. Na jaře jsem se snažila navázat spolupráci se střelcem Václavem Hamanem, který byl i na olympiádě. Je to nástrojář a v dílně si sám dělá super vychytávky na zbrani. Teď jsem moc spokojená s novými patkami, protože jsou natáčecí a sednou mi dobře do ramena. Stabilita a pocit při střelbě je o dost lepší. Snažila jsem se i o nějaké další vychytávky na 3D tiskárně. Je to docela běžné, někteří biatlonisté mají třeba zásobníky vytisknuté na 3D tiskárně a jeden Švéd dokonce celou pažbu. Já si nechala vytisknout přebíjedlo. Je o o dost širší a přijde mi, že jsem díky tomu trošku stabilizovala polohu při přebíjení.

Soustředění v oblíbené Anterselvě

Vybavíš si nejtěžší trénink?

Nejtěžší trénink je vždycky ten, na jehož konci se vám chce zvracet. Obvykle je to po kratším, intenzivním zatížení. Třeba minutové kopce, ty byly náročné. Pak si vzpomínám na soustředění v Norsku. Výjezd na kolečkových lyžích Lysebotn Opp jsem si pamatovala jako docela v pohodě závod, ve kterém jsem zajela dobrý čas i výsledek. Letos jsem věděla, že na tom tak dobře nejsem. Navíc dost pršelo a smekalo to. Asi nikdy jsem si nesáhla tolik na dno. Brněly mi ruce i nohy, motala se mi hlava. Byl to nejtěžší trénink, který jsem zažila.

Druhá položka

S kým budeš bydlet na pokoji?

Celé léto jsem bydlela s Terkou Voborníkovou a je to strašně fajn. Starší sportovci vždycky říkali, že když mají vedle sebe někoho mladšího, tak sami omládnou. A je to pravda. Skrz Terku zůstávám v obraze. Vím, co se řeší a co je trendy. Navíc bydlí v Hostinném, což je 10 kiláků ode mě. Známe spoustu společných lidí a máme se o čem bavit. Myslím si, že nám i docela vyhovuje náš denní režim.

Tady Lucka mládne po boku Makuly a Terky

Jsi pro, nebo proti škrtání bodů?

Přijala jsem to jako fakt a neřeším, jestli je to dobře, nebo špatně. Nejvíc se to dotýká těch na předních pozicích. Těm, co si občas dojedou pro pár bodů, to může být jedno.

Kdo vyhraje Světový pohár?

Asi bych to přála Němkám, které se v posledních sezónách docela trápily. Jsou to holky podobně staré jako já, tak s nimi teď držím. Nový norský trenér asi nepřinese změnu hned, ale výhledově by jim mohl pomoct. Norky budou asi trochu v útlumu, Francouzky jsou těhotné a Švédky přetrénované. (smích) Konkrétní tip na vítězku ale nemám.

Kdo v nadcházející sezóně překvapí?

Překvapí Lisa Vittozzi. Bojovala se střelbou, ale přitom je dobrou střelkyní. Měla to asi trochu v hlavě a celou sezónu se to s ní vezlo. Myslím si, že by se mohla vrátit na úroveň, kdy se pravidelně pohybovala kolem první pětky.

Doplň: Sezóna pro mě bude úspěšná, když…

Když bude hodně sněhu. (smích) A když se trefím. To chtějí všichni slyšet.

Hodně sněhu jo, ale hlavně ne v dioptru!

Dvě položky otázek

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Marek Ambrož, Markéta Davidová