Proč bydlí Michal Krčmář na pokoji sám a jak se musí „přemuzikovávat“?

29. listopadu, 2022

Před startem Světového poháru dostanou čeští biatlonisté dvě položky otázek. První položka se týká přípravy, druhá položka směřuje k sezóně. Dnes odpovídá Michal Krčmář.

První položka

Čím jsi dobil baterky?

Byli jsme na Lipně, ale letos je pro mě největším zdrojem energie Viktor. Od jara, kdy se narodil, jsem si zvykal na novou roli. Když se teď řekne dobíjení baterek, tak je to pro mě ten čas, kdy spolu s Viktorem ležíme doma a děláme blbosti.

Máš nějaký nový zvyk nebo zlepšovák?

Když to vztáhnu na biatlon, tak jsem začal víc dbát na sebe. Přestal jsem řešit okolí a začal jsem se víc soustředit na svou práci. Nesnažím se řešit tolik věcí okolo, což byl asi můj největší kámen úrazu. Bylo to třeba myšleno dobře, ale odvádělo mi to energii a někdy možná i koncentraci od mého výkonu.

Michal Krčmář na letním MS v Ruhpoldingu, kde byl mimo jiné čtvrtý ve sprintu

Na čem jsi v přípravě nejvíc pracoval?

Nic speciálního. Příprava proběhla standardně. S Michalem i Mattem jsme řešili dost věcí, ale není tam něco, co bych vypíchnul. Matt je určitě přínosem jako člověk i znalec střelby. Do naší přípravy se zapojil komplexně.

Máš nějakou novinku ve vybavení?

Nemám nic nového. Co se týká zbraně, tak jsme s Mattem spíš řešili polohu. Teď jsem si jenom nechal na poslední chvíli před sezónou udělat nový design zbraně. Ten starý už byl okoukaný, chtěl jsem to trošku osvěžit novými barvami. Jsem zvědavý, jak se bude líbit fanouškům, je to taková součást nás biatlonistů.

Takhle vypadá nová zbraň Michala Krčmáře

Co ti hrálo v uších během dlouhých tréninků?

Poslouchám hudbu i podcasty, podle nálady. Už dlouho poslouchám rozhovory s lidmi z oblasti sportu, kteří mě zajímají, ať jsou to sportovci nebo trenéři. Letos jsem se trošku zaposlouchal i do investičních podcastů, to mě docela bavilo. A co se týká muziky, tak jednoznačně rock, ať už zahraniční, nebo český, protože na trénincích nám jinak často hraje rap a to není můj šálek kávy. Takže se pak přemuzikovávám aspoň ve sluchátkách.

Druhá položka

Proč bydlíš na pokoji sám?

Protože už jsem asi starý. (smích) Postupně jsem vycítil, že když jsem sám, tak jsem nejvíc spokojený. Myslím si, že k sobě kluci víc sedí, jsou si věkově blíž a mají si co říct na pokoji. Já mám svůj režim a jsem spokojený. S kluky se pak samozřejmě bavím na trénincích nebo na jídle. Za mě je to ideální nastavení, rozhodně se necítím odstrčený.

Jsi pro, nebo proti škrtání bodů?

Od začátku, co závodím, jsem měl na sportech rád komplexnost a vytrvalost. Vždycky jsem obdivoval lidi, kteří dokáží zajíždět dobré výsledky po celou sezónu a hodně pro mě znamenalo celkové umístění ve svěťáku než nárazový výsledek. Z tohoto pohledu mi konec škrtání vůbec nevadí, protože díky tomu půjdou do popředí lidé, kteří jsou schopni objet sezónu celou a nekalkulujou s vynecháváním.

Kdo vyhraje Světový pohár?

Těžko se to vybírá. Mám v hlavě tři jména: Johannes Thingnes Bø, Quentin Fillon Maillet a Emilien Jacquelin. Po tom začátku věřím trošku víc Johannesovi, protože v předsezónních závodech demonstroval sílu. A nemyslím si, že by to Norové měli nastavené špatně a teď by to mělo být jiné. Celý norský tým bude hodně silný a Johannes ho potáhne.

Snad se bude Bimbo co nejčastěji objevovat v blízkosti žlutého závodníka

Kdo v nadcházející sezóně překvapí?

Říkal jsem to na tiskovce i v rozhovorech, pevně věřím, že překvapení přijde z českých řad. Teď mluvím hlavně o našich mladých klucích. Je mi jedno, jaké to bude jméno, ať jich je klidně víc, ale pevně věřím, že se někdo prosadí do širší světové špičky.

Doplň: Sezóna pro mě bude úspěšná, když…

Když si udržím své vnitřní nastavení a budu v něm fungovat po celou sezónu.

Dvě položky otázek

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík