Eliška Václavíková dobíjí baterky v přírodě i pod studenou vodou. Co obdivuje na Markétě Davidové?

17. listopadu, 2022

Před startem Světového poháru dostanou čeští biatlonisté dvě položky otázek. První položka se týká přípravy, druhá položka směřuje k sezóně. Dnes odpovídá Eliška Václavíková.

První položka

Čím jsi dobila baterky?

Na jaře jsem trávila hodně času v přírodě a se zvířaty. Třeba jsem chodila na procházky se psem. Celkově bych řekla, že mi příroda hodně pomáhá dobíjet baterky.

Máš nějaký nový zvyk nebo zlepšovák?

Občas, když už mám hodně bolavé nohy, tak je dám pod studenou vodu. Také si ráno dávám studenou sprchu, ale to už jsem částečně dělala před loňskou sezónu.

Jeden z těch bolavějších tréninků v Anterselvě

Na čem jsi v přípravě nejvíc pracovala?

Snažila jsem se soustředit na manipulaci se zbraní před střelbou i po střelbě. Jsem z toho trochu zklamaná, čekala jsem od sebe ještě větší pokrok.

Máš nějakou novinku ve vybavení?

Zůstává všechno při starém. Ani jsem neměnila design zbraně, ale koukala jsem, že už je trochu obouchaný. Tak třeba po této sezóně.

Zbraň je pořád hezká, Eliško!

Vybavíš si nejtěžší trénink?

Před odjezdem do Anterselvy jsem byla s manželem v Orlickém Záhoří, kde bylo společné soustředění Sportovních center mládeže. Měly jsme si vybrat, jestli půjdeme trénink v i3 (střední intenzita), nebo i5 (nejvyšší intenzita). Já si vybrala i5. Trénink byl postavený na tom, že 45 vteřin jel člověk naplno a 15 vteřin odpočíval. Jely se 3 série po 7 minutách. Musela jsem ten trénink absolvovat sama a ještě to bylo celou dobu do kopce. To mi dalo hodně zabrat.

I letní mistrovství světa v Ruhpoldingu bylo hodně náročné

Druhá položka

Kam se nejvíc těšíš kromě domácího Světového poháru v Novém Městě na Moravě?

Asi to budou severské země, buď Östersund, nebo Oslo. Už v uplynulé sezóně jsem měla do Osla blízko, ale nevyšlo to. Tak třeba letos.

S kým budeš bydlet na pokoji?

Teď jsem na pokoji s Jessicou. Už jsme spolu bydlely i v létě v Ruhpoldingu a řekla bych, že je nám spolu dobře. Já mám trochu jiné ranní rituály, vstávám docela brzy, tak doufám, že ji moc neotravuju a nebudím. Rozcházíme se třeba o 15 nebo 20 minut. Ale někdy si taky ráda pospím.

Kdo vyhraje Světový pohár?

Samozřejmě doufám, že to bude Makula. Přála bych jí to. Má neuvěřitelný fyzický fond. Připadá mi, že má pořád z čeho brát. Udělala velký pokrok i ve střelecké části. Potkaly jsme se spolu už v juniorkách, takže můžu pozorovat ten obrovský skok.

Eliška Václavíková sbírala na trati postřehy od Markéty Davidové

Kdo v nadcházející sezóně překvapí?

Říkám Francouzku Sophie Chauveau. Už poslední roky zajížděla skvělé výsledky v IBU Cupu. Vždycky byla rychlá běžkyně, ale loni stabilizovala i střelbu, takže pokud dostane šanci v Světovém poháru, bude silná i tam.

Doplň: Sezóna pro mě bude úspěšná, když…

Když budu zdravá, to je ten nejspodnější pilíř. A když uvidím nějaký progres.

Dvě položky otázek

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík