Co Adam Václavík oceňuje na Mattu Emmonsovi? A proč sleduje Love Island?

03. listopadu, 2022

Před startem Světového poháru dostanou čeští biatlonisté dvě položky otázek. První položka se týká přípravy, druhá položka směřuje k sezóně. Dnes odpovídá Adam Václavík.

První položka

Čím jsi dobil baterky?

Byl jsem na dva dny v Brně s kamarády. Navštívil jsem wellness, vyzvedl jsem si diplom. To bylo příjemné. Poprvé jsem trošku blíž poznal Brno, ne jenom ze studijního hlediska. Jinak jsem nikde moc nebyl, spíš jsem se snažil trávit co nejvíc času s rodinou a přáteli.

Na čem jsi v přípravě nejvíc pracoval?

Určitě na střelbě. Počínaje úpravou pažby a základní polohy, na které jsme pracovali s Mattem. Pak samozřejmě samotná práce na střelnici, suchá střelba. Snažím se i o mentální přenastavení na střelnici.

Příchod střeleckého trenéra Matta Emmonse Adam přivítal

Nejlepší rada, kterou jsi dostal od Matta?

Dalo by se toho vypíchnout víc. Matt určitě přinesl větší klid a jiný pohled na střelbu, určitý nadhled. Ve sportu něco dokázal a je si vědom toho, co to obnáší. A po tom, co sám prožil v životě, také ví, že se všechno netočí jenom kolem sportu. Že je někdy potřeba se od všeho oprostit, soustředit se a dělat ten sport pro radost, i když je to někdy náročné.

Co ti hrálo v uších během dlouhých tréninků?

Kluci hodně poslouchají podcasty a já si taky rád poslechnu rozhovory se zajímavými lidmi, jejich názory a myšlenky. Ale při dlouhých trénincích mě podcast ukolébává. Potřebuju při tréninku něco živějšího, takže mi většinou hraje v uších mix hudby. Při něm si tréninkem pluju a snažím se srovnat si své myšlenky.

Vybavíš si nejtěžší trénink?

Na posledním soustředění v Anterselvě jsme jeli 7 × 7 minut závodní tempo. To byl jeden z nejtěžších tréninků. Určitě tam byl ještě nějaký těžší, ale už jsem ho asi vytěsnil z hlavy.

Momentka ze zmíněného tréninku v Anterselvě

Druhá položka

S kým budeš bydlet na pokoji?

Docela to točíme a je mi více méně jedno, s kým jsem na pokoji. Třeba Bimbo je teď zvyklý bydlet sám, vyhovuje mu to. Bydlel jsem s Kubou, s Jonym a teď s Karlosem. Našli jsme si společný režim. Ale asi se budeme dál točit, abychom předešli ponorce.

Čím si budeš krátit dlouhé večery na severu?

Určitě tam padne nějaký Netflix. Člověk by chtěl být produktivní, ale po těžkých trénincích chce kolikrát už jen vypnout a stane se otrokem telefonů a televizní zábavy. Teď mám rozkoukaný Love Island, což je solidní bizárek. Člověk, když to vidí, tak si na soustředění nepřipadá tak strašně. (smích) Ale určitě si přibalím i nějakou knížku, na četbě bych chtěl zapracovat.

Kdo vyhraje Světový pohár?

Přál bych to někomu z nás. Samozřejmě celkové vítězství je asi velké sousto. Myslím si, že letos to bude vyrovnanější a řeknu netradiční jméno – Vetle Christiansen.

Adam má Vetleho nakoukaného

Kdo v nadcházející sezóně překvapí?

Myslím si, že naši mladí kluci by mohli překvapit. Jako reálně. U nich vidím velký potenciál. Ze zbytku světa asi nějaký mladý Nor. Třeba Uldal se mi líbil v Oslu a i létě zajel dobré závody. Mohl by být kometou sezónu, když se tedy dostane do nabitého norského týmu.

Doplň: Sezóna bude úspěšná, když…

Když budeme zdraví a když se z toho nepo… Když udržíme klid a prodáme práci, kterou jsme udělali. Když si budeme zdravě věřit. Pak to bude úspěšná sezóna.

Dvě položky otázek

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík